Hoe langer geen bezoek in verzorgingshuizen hoe moeilijker: "Het is heel zwaar"

Veertig dagen geleden gingen alle verpleeg- en verzorgingshuizen op slot voor mensen die er niet wonen of werken. Dat betekent ook dat bewoners in die centra al veertig dagen geen bezoek hebben gehad. En dat wordt steeds moeilijker. "Ik kan hooguit het raampje even opendoen als er bezoek voor de deur staat, maar ik mag ze niet aanraken", vertelt de 79-jarige Louis Wijman, bewoner van Saxenoord in Franeker.
Saxenoord yn Frjentsjer © Google Street View
"Nu het wat langer duurt dat die maatregelen er zijn, wordt het wel moeilijker", aldus teamleider Frieda Dooper. "Het wordt steeds moeilijker dat mensen dierbaren moeten missen. We proberen het wel met beeldbellen om ze in contact te houden, maar dat lukt niet zo goed als echt contact. Persoonlijk en mensen zien, dat is toch wel heel belangrijk."
Volgens Dooper is er wel begrip voor de maatregelen. "Mensen leggen zich er wel bij neer. Het is heel zwaar. Dat zie ik ook bij de collega's. Dat gaat je aan het hart."
Ik zou er graag eens even uit willen, maar dat kan niet.
Louis Wijman, bewoner van Saxenoord
Dat zegt Wijman ook. "Ik begrijp de regels wel, je moet niet in aanraking komen met bepaalde mensen." Maar dat betekent niet dat het er makkelijker van wordt. "Het duurt wel erg lang allemaal. Ik zou er graag eens even uit willen, maar dat kan niet. Al zie ik wel af en toe mensen die zijn ontsnapt, die lopen hierlangs met de rollator. Dat is streng verboden."
Louis Wijman, bewenner fan Saxenoord yn Frjentsjer © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Zelf er even uit met het mooie weer, dat zou Wijman ook graag doen. Toch doet hij het niet. "Dan krijg ik grote problemen, denk ik. Ik heb een scootmobiel, ik zou dolgraag een ritje willen maken, maar ik heb 'm al vier of vijf weken niet gebruikt."

Steeds stiller op de afdeling

Bij Wijman op de verdieping wordt het ook steeds stiller. "Hier zijn er wel veel overleden, daar word ik niet vrolijk van. We waren met acht hier op de bovenverdieping, daar zijn er nog maar drie van over."
Niet alle vijf sterfgevallen komen door het coronavirus, maar het maakt het wel eenzamer voor Wijman. "Dat komt hard aan. We hebben ook een clubje mensen met wie we eten en koffiedrinken, maar daar er dus ook een aantal van overleden. Dat is niet makkelijk."
Toch is er ook ruimte voor een beetje optimisme. Dooper: "Er zijn ook wat goede berichten en diverse mensen gaan weer uit isolatie. Zo zien mensen dat het ook weer goed kan gaan."