Binnenstadsmanager wil groot terrassenplein in Leeuwarder binnenstad

De horeca in de Leeuwarder binnenstad moet grotere terrassen krijgen, zodat ze op verantwoorde wijze -met anderhalve meter tussenruimte- evenveel gasten kunnen ontvangen als op de ruimte die ze nu hebben. Hiervoor pleit binnenstadsmanager Hayo Galema.
Binnenstadmanager Galema wil grotere terrassen in binnenstad Leeuwarden
Galema ziet mogelijkheden voor grotere terrassen op het Gouverneursplein, het Waagplein en het Zaailand. "Het gaat mij erom dat de horeca weer wat kan verdienen, zodat er niet meer bedrijven omvallen", zegt Galema.

Gouverneursplein als terrassenplein

Het Gouverneursplein zou kunnen worden omgevormd tot een echt terrassenplein, op voorwaarde dat het autoverkeer in dit deel van de binnenstad verder wordt beperkt. "Hier komen veel auto's die alleen een rondje om standbeeld 'us Heit' rijden. Dat heeft geen enkel nut. Dan kun je beter de ondernemers en de terrassen wat meer ruimte geven", zegt Galema.
Binnenstadsbewoner Ad Fahner is het volledig met Galema eens. "Van de terrassen hebben wij geen last, van auto's die snel heen en weer rijden wel. Ik zeg: sluit de straat maar af voor verkeer dat hier niet hoeft te zijn."
Op it Gouverneursplein wol Galema graach 'mear terras en minder auto's' © Omrop Fryslân

Plannen wat sneller uitvoeren

In overleg met ondernemers en gemeentebestuur is Galema al begonnen met een inventarisatie van plekken waar de terrassen wel wat ruimer kunnen. De gemeente Leeuwarden heeft al laten weten dat ze in principe open staan voor het idee, maar kan pas inhoudelijk reageren als er een concreet voorstel ligt. "Het beperken van het autoverkeer op de Iewâl en het Gouverneursplein staat al in het collegeprogramma. Het enige wat we nu vragen is om dat wat sneller te dien", zo zegt Galema.
Op it Waachplein is ek wol romte foar in grutter terras © Omrop Fryslân
Ondernemer Hedzer Pekel van café De Toeter aan het Gouverneursplein noemt het plan van Galema 'sympathiek'. "Minder auto's en meer terras, wie wil dat nu niet", zegt de café-eigenaar.
Tegelijkertijd ziet Pekel ook nog wel wat praktische problemen bij het inrichten van terrassen met anderhalf meter tussenruimte. Hij houdt rekening met veel klandizie als de terrassen weer open gaan. "Bedienen aan tafel zit er niet meer in. Dat betekent dat de gasten de drankjes moeten ophalen. En als mensen een bekende ziet, hoe moet ik er dan voor zorgen dat ze op anderhalve meter afstand van elkaar blijven? Ik ben horecaman, geen politie."
Repo FFM: Binnenstêdsmanager Galema wol gruttere terrassen yn Ljouwerter binnenstêd
Binnenstadsmanager Hayo Galema