Het oranjegevoel in tijden van corona, hoe voelt dat?

Het is allemaal anders dan anders. Dat is al tijden zo, maar op Koningsdag wordt het wel echt pijnlijk duidelijk. Geen feest in de stad, maar thuis aan de tompoezen, sjoelen in de achtertuin en een koning die op zijn 53ste verjaardag thuis, met zijn drie dochters en vrouw, voor de trap zijn toespraak houdt. Aan kenner van het Koninklijk Huis Bearn Bilker en voetbaltrainer Foppe de Haan de vraag hoe het nu met het oranjegevoel zit.
© ANP
Bearn Bilker keek maandagochtend naar de toespraak van koning Willem-Alexander. "Dat was meteen het sterke punt, ik werd afgeleid door de mooie dames. Ik zag dat kroonprinses Amalia heel erg van het blaadje van haar vader mee las en zo nu en dan mee knikte dat ze het er zeer mee eens was. Later heb ik de toespraak nog maar eens nagelezen. De koning had zelf geen mooie strik om, dat vond ik jammer."
Bilker is heel positief over koning Willem-Alexander. "Hij is echt de 'vader des vaderlands', hij bemoedigt. Dat doet hij niet alleen, zijn vrouw natuurlijk ook. En dat doet hij heel goed tijdens deze coronacrisis. Hij is ontspannen en ik vind dat hij het sowieso goed doet."

De kleur oranje

Bilker zegt dat het uniek is dat de naam van de koninklijke familie een kleur is. "Dus die kleur kunnen wij perfect gebruiken, voor alles, voor sport. En het is de symboliek van ons land dat we bij elkaar horen." Bilker vertelt dat de vlag van Nederland er eerst ook anders uitzag. Die was bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel aangenomen als oranje, wit, blauw. De vlag zoals we die nu kennen - rood, wit, blauw - is in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Nederlandse Koninkrijk. De oranje wimpel maakt het af bij speciale koninklijke gelegenheden.
Bearn Bilker © Omrop Fryslân
Zelf heeft Bilker niets met de kleur oranje. "Ik vind oranje persoonlijk een heel lelijke kleur, daar kan ik niets aan doen. Maar de kleur heeft natuurlijk alles met de sinaasappel te maken, orange in het Frans. Die stad werd Orange genoemd vanwege de export van sinaasappels. Op die plek kwam de sinaasappels terecht en werden ze verder vervoerd. Orange werd een graafschap, dat later in handen kwam van de familie Nassau door nalatenschap. En zo is de naam in de familie gekomen."

Hoe voelt het oranjegevoel?

Hoe die kleur dan voelt, daar kan voetbaltrainer Foppe de Haan misschien het beste over vertellen. Hij geeft wel meteen toe dat hij maandagochtend niet naar de toespraak heeft gekeken. "Ik heb lekker in de tuin gewerkt en ben daarna gaan varen en toen zag ik wel heel veel vlaggen."
© www.orangepictures.nl
Maar wat doet het met De Haan als hij een oranje massa van Nederlandse voetbalsupporters ziet? "Met de vrouwen was de eerste wedstrijd in Utrecht en toen reden we met de bus ernaartoe. We kwamen door een enorme rij oranje vlaggen en oranje mensen die al aan het juichen waren voordat het voetbal was begonnen. Ik moet zeggen, dat doet je wel wat. Je voelt dat je wordt gesteund, dat mensen er naar uit kijken. Dat vond ik wel heel mooi."
Dat oranje kan volgens De Haan ook effect hebben op de tegenstander. "Als het stadion achter je staat en het is voor driekwart oranje, ja, dat is wel intimiderend. En degene die aan de goede kant staat, heeft het gevoel erbij dat hij de twaalfde man in het stadion krijgt. Dat werkt absoluut."
Koningshuiskenner Bearn Bilker en voetbaltrainer Foppe de Haan over het oranjegevoel