Broers Anker: "De KNVB-procedure was technisch gezien erg amateuristisch"

Voor deze week zouden we de naam SportCast ook kunnen inruilen voor de RechtCast, want het verenigingsrecht is het belangrijkste onderwerp in de nieuwe editie. Hoeveel kans maakt SC Cambuur als het naar de rechter stapt, omdat de club het oneens is met het KNVB-besluit rondom promotie en degradatie. Het antwoord komt van de advocatenbroers Hans en Wim Anker, die te gast zijn in de nieuwe SportCast. Daarin vertellen ze ook dat ze over anderhalf jaar, in januari 2022, stoppen als advocaat.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, via Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle voorgaande SportCasts terug te luisteren.

'Cambuur moet absoluut naar de rechter'

Ze zijn gespecialiseerd in strafrecht, maar Hans en Wim Anker hebben zich ook ingelezen in het verenigingsrecht. Dat is met een reden, want ze vinden dat Cambuur zwaar gedupeerd is door de voetbalbond. "Het gaat ons bijzonder aan het hart, want je bent jurist en voetballiefhebber. Alles afwegend vinden we dat Cambuur zeker de route naar de kortgedingrechter moet nemen. We vinden dat de redelijkheid en de billijkheid zijn geschonden."
Die laatste twee termen, redelijkheid en billijkheid, zijn belangrijk in het recht. Wat zien de Ankers nog meer in hoe de KNVB het heeft gedaan? "De procedure is rommelig, veel te haastig, onzorgvuldig en technisch gezien erg amateuristisch. Het belangrijkste vinden Hans en ik dat er geen transparantie is geweest. Misleidende en slechte informatie van een koninklijke voetbalvereniging. Daarover ben ik boos", zegt Wim in de SportCast. "De onredelijkheid spat eraf."
© Omrop Fryslân

Heerenveen-elftal van de eeuw

Echte clubmensen van SC Heerenveen vragen we in de SportCast naar een speler die volgens hem of haar thuishoort in het 'elftal van de eeuw'. Dat is omdat SC Heerenveen dit jaar honderd jaar bestaat. Van de elf plekken zijn er al twee verzegd, natuurlijk één aan Abe Lenstra. De ander is Paul Bosvelt en erin gezet door Gertjan Verbeek. Wim en Hans Anker kiezen er voor om Rodion Camataru in het team te plaatsen. "Hij heeft drie seizoenen bij Heerenveen gespeeld. Hij had een enorme band met het publiek. We hebben ook fenomenale voetballers gehad, die dat niet hadden. 'Cammy' had dat wel."
"Hij heeft in '93 een eigen afscheidswedstrijd gehad, toen kreeg hij een bus van het geld dat is ingezameld. Die heeft hij meegenomen naar Roemenië. In de kantine hebben Hans en ik, na drie of vier berenburgjes, een nummer voor hem gezongen in het Roemeens", vertelt Wim Anker.
© Omrop Fryslân

SportCast

Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer praten je in de SportCast elke maandag bij over al het sportnieuws, met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.