Verplicht mondkapjes in De Warrenhove: "Alle maatregelen gevolgd, maar toch veel besmettingen"

Zorgmedewerkers van woonzorgcentrum De Warrenhove in Drachten die in contact komen met bewoners moeten mondkapjes dragen. Dat schrijft Zorggroep Liante op hun website. Hiermee wordt volgens Liante bewust afgeweken van de landelijke richtlijnen van het RIVM. De maatregel is bedoeld om de uitbraak van het coronavirus op het woonzorgcentrum een halt toe te roepen.
Ferplicht mûlkapkes foar soarchpersoniel De Warrenhove yn Drachten
Sinds 8 april zijn dertien bewoners en veertien medewerkers van De Warrenhove besmet geraakt met het coronavirus. Drie bewoners zijn inmiddels overleden aan het coronavirus. "We hebben tot nu toe alle maatregelen genomen die we konden nemen. Daarin hebben we het RIVM gevolgd en toch hebben wij een heel aantal besmettingen", zegt directeur Anneke Groenenberg van Liante.
De Warrenhove yn Drachten, ien fan de soarchsintra fan Liante © Google Street View
De Warrenhove is volgens Groenenburg een heel groot, oud gebouw met smalle gangen en veel bewoners. Dat zou het lastiger maken om het virus in te dammen. "Wij vonden dat wij de maatregel moesten nemen, bovenop wat het RIVM zegt." De verplichte maatregel van de mondkapjes is afgelopen vrijdag van kracht geworden.

Mogelijk weer bezoekers toelaten

Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde maandag aan dat een eerste groep van verpleeghuizen vanaf 11 mei onder strenge voorwaarden weer in beperkte mate bezoekers mag toelaten. Warrenhove komt daar voorlopig niet voor in aanmerking. "Ik begrijp de behoefte, maar het is echt maatwerk. Hier in De Warrenhove zullen wij niet op 11 mei al staan te popelen om dat te gaan doen. We willen nog steeds het virus bestrijden."
Liante heeft zeven woonzorgcentra, alleen op De Warrenhove is er sprake van coronabesmettingen. "Ik kan me voorstellen dat we op de andere vestigingen eerder gaan kijken op welke manier we nog meer contactmogelijkheden kunnen maken tussen bewoners en familie."
Directeur Anneke Groenenberg van Zorggroep Liante