Vangrail geeft virtueel concert op de Dam: "Heel vet"

De Friese band Vangrail geeft op Koningsdag een concert op de Dam in Amsterdam. Virtueel dan, want de bandleden staan zelf in aparte studio's in Heerenveen. Zanger Raynaud Ritsma gelooft het zelf ook bijna niet. "Het is niet normaal, heel bijzonder. We zijn de eerste band op de wereld die dit doet."
Vangrail jout firtueel konsert
Vangrail speelt dan op het virtuele koningsdagfestival KingsdayVR. "De Dam wordt helemaal digitaal nagebouwd en er komt dan ook een digitaal podium", vertelt Ritsma. "En als mensen een virtual reality-bril hebben, dan kunnen ze die opzetten en dan is het net alsof ze op de Dam naar een show van Vangrail staan te kijken."

Geld voor de Voedselbanken

KingsdayVR is een initiatief van Schelte Meinsma uit Drachten. Wesley Sneijder bekostigt alle kaartjes van het festival en de opbrengst gaat naar de Voedselbanken. Mensen die zo'n VR-bril hebben, kunnen op de bank dus gratis naar het festival. Sneijder hoopt wel dat mensen zelf nog iets willen doneren aan de Voedselbanken.
© Vangrail
"Vier weken geleden zijn we begonnen en maandag is het dus zo ver", vertelt Ritsma. "Ook zonder VR-bril kun je naar de show kijken, dan gewoon op een livestream. Maar met zo'n bril kun je ook vrienden uitnodigen, kun je virtueel naar de bar lopen en met elkaar praten. En ik kan eventueel ook met de mensen praten die erbij zijn."

Avatars doen bewegingen

Bezoekers van het virtuele feest zien avatars van Ritsma en zijn bandleden optreden. "We moesten allemaal voor een greenscreen staan, zodat die avatar onze bewegingen kan doen. Het ziet er een beetje uit als een game. Heel vet."
Ritsma vindt het wel een beetje spannend. "Hopelijk lukt het allemaal een beetje. We staan die avond zelf te spelen in aparte hokjes. Voor de zekerheid hebben we ook wat dingen opgenomen. Als er dan iets misgaat, valt niet direct de hele show weg."
Raynaud Ritsma