Verschillende sportverenigingen zijn klaar voor sportende jeugd

Sportverenigingen rondom in de provincie bereiden zich voor om trainingen voor de jeugd weer op te starten. Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer in de buitenlucht sporten. Binnensport blijft vooralsnog nog verboden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn daar de risico's op verspreiding nog te groot.
Kaatsen en voetballen? Dat kan; karate wordt lastiger:
Ferienings klear foar sportende
Bij kaatsvereniging Jan Bogtstra in Franeker kijken ze met smart uit naar de 29ste. "Ja, de jeugd staat te popelen en wij als bestuurders ook", zegt voorzitter Ludwig Seerden. "We willen de jeugd hier graag weer aan het sporten zien op het Sjûkelân."
De heilige grond in Franeker moet dan nog wel water hebben. Door het weer van de afgelopen weken is het veld aardig uitgedroogd. Met een waterkanon wordt nu geprobeerd het veld weer klaar te krijgen.
Seerden wil niet alleen de eigen leden weer laten kaatsen.: "Ik zie ook wel dat wij een rol kunnen vervullen voor andere kinderen. Dus als een soort van buitenschoolse activiteit om de kinderen toch aan het bewegen te krijgen."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Gat in de lucht

In Workum zit het hek van de voetbalvelden op slot Jeugdbestuurslid Hiddo Visser moet even op zoek naar de goede sleutel. "We hebben hier net een nieuw veld gekregen voor de pupillen. Dat ligt er goed bij."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Maar ook in Workum zie je de effecten van de droogte. "Maar onze eigen jeugd helpt goed om het veld weer goed in conditie te krijgen. Zo helpen ze met het versjouwen van de buizen voor het waterkanon."
Het geeft aan hoe graag de jeugd weer wil sporten. Visser: "Toen ik het nieuws hoorde deze wek, heb ik wel een gat in de lucht gesprongen. Als bestuurslid maar ook als vader van twee jonge fanatieke voetballers." Meteen ging het los in de verschillende appgroepen: "Het geeft aan dat het leeft en ze heel graag weer aan de slag willen."

Lijntje extra in het perk

Jonge kinderen tot en met 12 jaar mogen vrijuit trainen. Premier Rutte zei afgelopen dinsdag bij zijn persconferentie al dat social distancing bij die groep geen zin heeft. Dat is anders voor de leeftijdsgroep tot en met 18 jaar.
Seerden: "Kijk, bij kaatsen hoeft dat geen probleem te zijn. Op de achterlijn moet je de bal niet overgeven, maar zelf oppakken. In het perk kan je bij wijze van spreken een lijn liggen waar de achterynse niet overheen mag."
Bij het voetbal ligt dat anders, zegt Visser: "Het is toch ook wel een contactsport, met een tackle of met koppen in een druk doelgebied. Je moet dan je trainingen aanpassen. Meer op conditie en techniek."

Houd rekening met trainers

Een van de zaken waar wel rekening mee gehouden moet worden, is de trainers. "Ze moeten wel willen natuurlijk", zegt Seerden. "We hebben ze het gevraagd en de meesten zijn enthousiast. Maar ik begrijp het ook als er sommigen zijn die zeggen dat ze niet willen."
Dat geldt ook voor VV Workum. Visser: "Hier zijn de meesten ook heel blij dat ze weer aan de slag kunnen, maar ook wij hebben een aantal die toch wat twijfels hebben. Daar moet je gewoon goed rekening mee houden."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Niet iedereen voetbalt

In Leeuwarden blijft de dojo van High Five Tang Soo Do, Koreaanse karate, vooralsnog dicht. "Ja, wij mogen nog niet. Dat vind ik echt heel erg jammer. Ik weet dat onze pupillen graag weer willen beginnen met trainen." Daarnaast, zo zegt Van der Spek, zijn er meer sporten dan voetbal: "Niet iedereen doet aan teamsport. Er zijn er genoeg die individueel sporten."
Het blijft aan de ene kant ook vreemd dat dit soort sportlocaties dicht moeten blijven. Kinderen mogen wel gewoon met elkaar in een schoollokaal zitten, maar binnen sporten mag niet. Een woordvoerder van het ministerie is daar duidelijk over: "In een sporthal, of een dojo in dit geval, blijft lichaamsvocht langer hangen. Dan is de kans op besmetting weer groter. Buiten verwaait dat en is er minder risico."
Van der Spek denkt er dan ook serieus over na om de trainingen buiten te geven: "Op een grasveld kunnen wij de meeste oefeningen en dan vooral loopvormen, goed doen."
Er is alleen één probleem: "Ja, het weer. Het gaat om continuïteit van lessen. Dus het kan niet zo zijn dat we dan een avond niets kunnen doen." Ook voor de dojo zelf ziet Van der Spek mogelijkheden. De ruimte is 10 bij 10 meter. "Dan kun je makkelijk acht kinderen kwijt die op anderhalve meter afstand van elkaar trainen. De ouders hoeven niet naar binnen. Gewoon voor de deur afzetten, handen wassen en trainen."
Hij hoopt dan ook dat de mogelijkheden snel versoepeld worden door het kabinet. "Ik wil gewoon niet dat kinderen stil blijven zitten. Dat ze niets doen terwijl wij hier met hun heerlijk kunnen trainen."