Dierenpark AquaZoo: "Dit kan niet lang zo doorgaan"

Er moet snel wat veranderen, want zonder bezoekers krijgt dierentuin AquaZoo in Leeuwarden het de komende tijd erg moeilijk. Dat zegt de directeur van het park, Jeroen Loomeijer. Hij wil om tafel met Veiligheidsregio Fryslân en burgemeester Sybrand Buma om het park zo snel mogelijk op een veilige manier weer open te krijgen.
Bistepark Aquazoo: dit kin net lang sa trochgean
In AquaZoo zijn ze al helemaal klaar voor een heropening. Het park heeft veel coronamaatregelen toegepast om weer bezoekers te kunnen ontvangen. Zo moeten tickets online worden gekocht, zijn alle betalingen in het park contactloos en lopen er speciale routes door AquaZoo. Er wordt nagedacht over speciale 'crowdmanagers' die bezoekersstromen moeten controleren. Het aantal bezoekers dat het park in kan zal beperkt zijn als het weer gaat openen.
Een heropening is ook noodzakelijk, want zonder bezoekers kan het park niet overleven. De kosten blijven wel doorgaan.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
"Als dit zo doorgaat zullen we moeilijke besluiten moeten nemen," zegt de directeur. Loomeijer wil dan ook met de burgemeester of Veiligheidsregio Fryslân om tafel. Zo wil hij laten zien hoeveel maatregels het park heeft genomen en dat ze weer vlug kunnen openen.
Voor kinderen die nu niet naar het park kunnen, wordt iedere dag een dierenjournaal gemaakt. Ze kunnen op afstand wat leren over de dieren.
Mannen van Staal © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Waar het ene bedrijf het moeilijk heeft, hoeft het andere bedrijf zich bijna niet eens aan te passen. Voor De mannen van Staal uit Leeuwarden is de afgelopen tijd voorbijgevlogen zonder grote gevolgen.

Mannen van Staal

Natuurlijk moet het metaalbewerkingsbedrijf wel enigszins rekening houden met de gevolgen van het coronavirus. Maar dat is in de grote hal van het bedrijf geen probleem. Helemaal niet op vrijdag als er met een halve ploeg wordt gewerkt. Overal staan wel pompjes met desinfectiemiddel. Ook in de productie zijn maatregelen genomen. En de werknemers moeten zich goed aan alle voorschriften houden.
Maar met name ook in de kantine wordt er goed om gedacht. Zo giet directielid Lize Bakker, de vrouw van eigenaar Theunis, persoonlijk de koffie in. Anders maakte dat niet zoveel uit, maar Bakker wil zo toezicht houden en de koffiekan gaat nu door minder handen.
Wat de productie betreft hebben ze voor de nieuwbouw geen moeilijkheden. We zijn veel opdrachten weggevallen in de kunstsector. Dat vinden ze echter lastiger voor de kunstsector zelf, dan voor het bedrijf.