Monumentenstatus geen belemmering meer voor woningen aan de Pôlle in Lemmer

Het voormalige fabriekscomplex aan de Pôlle in Lemmer is geen gemeentelijk monument meer. Het gaat om de panden aan de Pôlle 91 en 11, die beter bekend staan als de Houtmolen. Lenna Vastgoed vroeg als eigenaar of de monumentenstatus kon worden ingetrokken, zodat er woningen kunnen komen. Die belemmering is nu weg.
De oude fabriekspanden van palletfabrikant Halbertsma aan de Pôlle in Lemmer © Gemeente De Fryske Marren
Het college van De Fryske Marren hoopt wel dat in ieder geval de uitstraling van het complex kan worden bewaard. Lenna Vastgoed is eigenaar van het terrein en de panden en heeft toegezegd de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken.

Belemmering

Vroeger was op deze locatie een windmolen- en later een stoomhoutzagerij, tot Halbertsma uit Grou de locatie inrichtte als palletfabriek. De eigenaar was al langer van plan om er 19 eengezinswoningen en 46 appartementen te bouwen. De verkoop van de woningen schoof al door, onder meer vanwege de monumentenstatus. Dat vormde een belemmering. In de tussentijd werden de gebouwen minder en onlangs zijn er nog jongeren aangehouden die het terrein als hangplek gebruikten.

Monumenten Lemsterland

Het intrekken van de status kon sinds de gemeenteraad van De Fryske Marren eind 2019 een nieuw monumentenbeleid heeft vastgesteld. In de eerdere gemeente Lemsterland zijn ruim 200 panden ooit gemeentelijk monument geworden. Die zijn allemaal opnieuw beoordeeld door deskundigen. Zo ook het complex aan de Pôlle. De eigenaar kon er daarna voor kiezen de status te behouden, maar ook om het te laten vallen.