Uitreiking lintjes anders dan anders door corona: telefoontje van de burgemeester

Door de coronacrisis kunnen burgemeesters dit jaar de lintjes niet op de gebruikelijke manier uitreiken tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Om de gelukkigen vrijdag toch in het zonnetje te zetten, kunnen die mensen een telefoontje verwachten van hun burgemeester.
© ANP
Burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân is een van die burgemeesters die gaat bellen. "Je wilt toch even contact hebben met de mensen. Wij hebben zeventien mensen die een koninklijke onderscheiding krijgen en die ga ik vanmorgen allemaal bellen."
Gewoonlijk is juist het mooie dat de mensen door familie en vrienden die in het complot zitten, met een smoesje ergens naartoe worden gelokt en dat kan nu niet. De Vries: "Maar, ze zijn nu met een smoesje bij de telefoon gezet, dus daar rekenen we helemaal op."
Burgemeester Jannewietske de Vries © Omrop Fryslân, René Koster
Anders dan anders is het wel, maar er wordt toch geprobeerd om er iets moois van te maken. "De mensen krijgen allemaal een bos bloemen en we hebben nog een filmpje gemaakt waarin ik ze ook even toespreek. En dan gaan we later dit jaar, als het weer kan, een mooie bijeenkomst organiseren waarbij we de mensen allemaal weer in het zonnetje kunnen zetten."
De burgemeesters mogen zelf bepalen hoe ze de lintjes uitreiken. Persoonlijk bij de mensen langs gaan en de bloemen op afstand overhandigen, zat er voor De Vries niet in vanwege het hoge aantal gedecoreerden. "Voor één uur kan ik niet van Arum naar Stavoren, zal ik maar zeggen." Toch is ze blij dat er in haar gemeente, qua oppervlakte de grootste van Nederland, wel zeventien lintjes worden uitgereikt. "Dat geeft wel aan dat er heel veel voor de gemeenschap wordt gedaan."
Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân over de lintjes