Geestelijk verzorger begeleidt coronapatiënten: wel of niet behandelen?

"Heel veel mensen die getroffen zijn door corona, worden opeens geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Als je gezond bent, sta je er niet zo bij stil." Die woorden zijn afkomstig van geestelijk verzorger Jan Willem Uringa (37) die sinds 2011 werkzaam is in het Medisch Centrum Leeuwarden. "Wat mij zin geeft? Dat ik dit werk kan doen."
Jan Willem Uringa
Uringa begeleidt in deze periode veel mensen die besmet zijn met het coronavirus. De familie mag er niet bij zijn. "Dat is wel heel zwaar. Maar toch zijn mensen blij dat ik op de kamer kom. Iemand die even geen verpleegkundige handelingen gaat verrichten, hoewel het contact wel bemoeilijkt wordt door alle beschermende middelen die we aan hebben: een bril, een pak en een mondmasker."
© Omrop Fryslân
Uringa is er om een luisterend oor te geven oor en te helpen daar waar hij kan. Hij begeliedt patiënten die voor de keuze staan of ze wel of niet behandeld willen worden. "Dan gaat het er vooral om de mensen te wijzen op wat zij belangrijk vinden." Uringa hâldt him dwaande mei sinjouwing. "Dat kan van alles zijn: de kinderen, de camper of de wereldreis die ze hebben gemaakt."