Planetarium en theater druk bezig met anderhalvemetereconomie

In heel Nederland bereiden bedrijven zich voor op de nieuwe anderhalvemetereconomie, zo ook in Franeker. Bij het Planetarium hebben ze er wel vertrouwen in, maar bij theater De Koornbeurs weten ze nog niet hoe ze het moeten aanpakken.
Oardel meter: JANKo
We bestaan al 240 jaar, dit overleven we ook wel weer.
conservator Adrie Warmenhoven
Conservator Adrie Warmenhoven van het Planetarium ziet het nog wel positief in: "We zijn een beetje een kruip-door-sluip-door-museum, en dat is in dit geval handig, want zo kunnen we een mooie looproute maken. Op die route is het redelijk makkelijk 1,5 meter afstand te houden."
Probleem is de woonkamer van Eise Eisinga met het beroemde zonnestelsel in het plafond. Die kamer is niet groot en dus kan slechts een beperkt aantal mensen naar binnen. "We gaan uitrekenen hoeveel mensen er veilig tegelijk in deze kamer kunnen, en dat wordt dan ons uitgangspunt." Het is een moeilijke tijd voor het museum, maar Warmenhoven kan ook wel relativeren: "We bestaan al 240 jaar, dus deze periode overleven we ook wel weer."
Bij theater De Koornbeurs ligt het ingewikkelder. Anderhalve meter afstand houden bij de kassa en de garderobe lukt nog wel, maar hoe doe je dat in een theaterzaal? Directeur Titia Huisman: "We hebben uitgerekend hoeveel mensen erin kunnen, als je de regels in acht neemt. Dan komen we uit op een maximaalaantal van tachtig bezoekers. Normaalgesproken passen er 435 bezoekers in."
Een oplossing heeft Huisman niet. "Ik heb geen idee hoe we op deze manier een rendabele voorstelling moeten organiseren. We gaan hard nandenken over wat de opties zijn, maar het is jammer."