Grote brand in centrum van Leeuwarden is onder controle, geen gewonden

De brand in een winkelpand in het centrum van Leeuwarden is onder controle. Een platenzaak aan de Voorstreek is verloren gegaan. Er zijn geen mensen gewond geraakt. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De politie heeft een groot deel van de binnenstad afgezet. Ook de gracht is dicht en Liander sluit het gas af.
Voorlichter Jan Willem Zwart van de brandweer en burgemeester Buma van Leeuwarden:
FH oer brân
"De brand trok in het pand", vertelt brandweervoorlichter Jan Willem Zwart. "De brand ging naar achteren, dus niet naar de Voorstreek." De brandweer kon het gebouw aanvankelijk niet in, want dat was niet veilig.
"Al heel snel was duidelijk dat het een uitslaande brand was", vertelde hij. "We hebben direct meer tankauto's, spuitauto's en hoogwerkers ingezet. Er waren ook al snel ambulances ter plaatse."

Brand in twee gebouwen

De brand was in één gebouw, maar ook naastgelegen gebouwen waren in gevaar, zegt verslaggever Auke Zeldenrust. "Het uitgebrande pand is van Wobbe van Seijen, de oud-platenbaas." Van Seijen zelf wil nog niets zeggen. "Ik ben in shock."
De gebouwen daarnaast zijn nog een muziekzaak en een kapperszaak. Die zijn wel beschadigd, maar niet verloren. Zeldenrust: "De brandweer probeerde met hamers om het glas stuk te maken, om zo van binnenuit de brand te bestrijden."

Ramen en deuren dichthouden

Er is een NL-alert verstuurd over de rookontwikkeling in het centrum van Leeuwarden. Mensen moeten ramen en deuren gesloten houden. Mensen die in de omgeving van de brand wonen, konden hun huis niet in.
In het uitgebrande pand zouden twee jonge broers wonen. Ze zijn het gebouw uit. De woning was nog maar kortgeleden verbouwd.
In het centrum van Leeuwarden stonden veel mensen dicht op elkaar naar de brand te kijken.
Grutte brân yn winkelpân Ljouwert