Kabinet helpt veerdiensten naar de Waddeneilanden met noodleningen

Het kabinet stelt noodleningen beschikbaar om te voorkomen dat veerdiensten van en naar de Waddeneilanden toe moeten ophouden door financiële problemen. Dat meldt staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur. Doeksen krijgt een lening van drie miljoen euro en Wagenborg één miljoen euro.
De snelboat nei It Amelân © Wagenborg
Door de coronamaatregelen van de overheid, en de oproep van de lokale autoriteiten aan toeristen om weg te blijven, is het aantal passagiers flink afgenomen. Juist in het gewoonlijk drukke voorjaar moeten de exploitanten de verliezen wegwerken die ze lijden in de rustige wintermaanden.
De Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) - beter bekend als Doeksen - en Wagenborg Passagiersdiensten (WPD), dat vaart op Ameland en Schiermonnikoog, zijn in overleg met het ministerie wel blijven varen, maar wel met een aangepaste dienstregeling. Zo blijven de eilanden bereikbaar voor noodzakelijk vervoer van personen en goederen.
Beide bedrijven lijden stevige exploitatieverliezen en dreigen daardoor in liquidatieproblemen te komen. Daarom krijgt TSM een lening van drie miljoen euro en WPD één van 1 miljoen euro. Beide kredieten worden later dit jaar weer afgelast.
Directeur Paul Melles van Doeksen