Keurmerk dwarsboomt weidevogelbeheer

De combinatie van het keurmerk 'On the way to planetproof', waar onder andere FrieslandCampina aan meedoet, met intensief weidevogelbeheer is geen gelukkige. Dat ervaren sommige boeren die zijn aangesloten bij de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden. Zij trekken hierover nu aan de bel.
Keurmerk sit greidefûgelbehear yn it paad
Het probleem is dat 'vogelland' minder goed voer oplevert voor de koeien. En dat terwijl een voorwaarde van het keurmerk is dat de boeren zoveel mogelijk voer van hun eigen land moeten halen.
"Het keurmerk is op zichzelf hartstikke goed. Zij willen van alles meenemen, maar wat je ziet is dat wanneer je aan veel weidevogelbeheer doet en je het gras langer laat staan, je niet meer aan het hele klimaatverhaal met de CO2-opslag kunt voldoen. Ook kun je niet voldoen aan de eis dat je eiwit zoveel mogelijk van het eigen land moet halen. Daar zit de spanning eigenlijk in", zegt voorzitter Albert van der Ploeg van agrarische natuurvereniging Noordelijke Friese Wouden.
Een plasdras voor weidevogels in de Noordelijke Friese Wouden © Remco de Vries, Omrop Fryslân

Langer gras is minder gras

Het gras op land wat voor weidevogels is, wordt later gemaaid. Van der Ploeg: "Als het gras langer doorgroeit zit er minder kwaliteit in. Er zijn ook boeren bij die voer van andere plekken moeten halen om de koeien goede melk te laten geven en dan spoort het niet met de klimaatmodule."
En wanneer je aan één van de eisen niet voldoen, kun je niet meedoen aan het keurmerk, terwijl het keurmerk wel extra melkgeld oplevert.
Gras in een weiland © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Mogelijk is er op termijn wel een oplossing te vinden, denkt Van der Ploeg. Weidevogelvriendelijke weiden met kruiden zouden het klimaatgas CO2 beter opslaan. Maar dat onderzoek loopt nog.

Compensatie

De agrarische natuurvereniging wil voorkomen dat boeren moeten kiezen voor minder weidevogelbeheer en willen dat hun aanpak ook in aanmerking komt voor het keurmerk. Daarvoor zou het mogelijk moeten zijn om op één of twee punten niet te voldoen aan de voorwaarden en het te compenseren met de extra inzet op biodiversiteit in het veld met weidevogelbeheer.
Kievit in de Workumerwaard © Remco de Vries

Een eerlijke kans krijgen

Boer Jaco den Hartogh uit Augsbuurt is een van de boeren die hier mee zit: "Samengevat komt het er op neer dat we een eerlijke kans willen hebben als je veel land in natuurbeheer hebt. Dan krijg je automatisch meer enthousiasme voor het weidevogelbeheer."
"We melken meer dan twee miljoen liter melk per jaar. Bij twee cent extra voor planetproof melk is dat 40.000 euro extra per jaar waar je weinig voor hoeft te doen. Die kans hebben we nu niet omdat we niet efficiënt zijn. We hebben de kans alleen als we 45 hectare weidevogelbeheer eruit gooien. In mijn ogen is dat niet wenselijk."
Volgens Den Hartogh is het zaak om hier wat aan te doen voordat de contracten straks weer met zes jaar verlengd worden.