liveblog | 23 april 2020

Coronanieuws 23 april: Sinds uitbraak 56 Friezen overleden aan coronavirus

Volg hier het laatste Friese nieuws over de coronacrisis.
Bijgewerkt: 23 april 2020, 23:00
donderdag 23 april 2020
22:55

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog af. Dit was het belangrijkste coronanieuws van 23 april:
Vrijdag zijn we er weer met een nieuw liveblog over de coronacrisis.
22:37

Weldoener betaalt bergingskosten ambulancebus Kijlstra

21:46

Friese horeca heeft het zwaar, maar wordt ook creatief

Tientallen horecabedrijven gaan deze maanden failliet, dat verwacht de horecabond Fryslân. Kroegen en restaurants moeten nog tot 20 mei dichtblijven en dat is voor veel ondernemers niet meer vol te houden. Anderen proberen van alles om toch nog wat te verdienen.
Swiere tiden hoareka
21:30

Waadhoeke komt met serie coronafilmpjes

20:29

Videodagboek van docent Gerrit Zandbergen

Normaal halen examenstudenten grote stunts uit op hun laatste schooldag, maar niet dit jaar. Gerrit Zandbergen is docent op het Drachtster Lyceum en vertelt erover in zijn vlog. De leerlingen op zijn school hebben intussen wel een andere manier gevonden om hun schoolperiode af te sluiten. Meer vlogs van Gerrit Zandbergen en de andere vloggers van de rij 'Berjochten út it hert' zien? Dat kan via deze dossierpagina.
Gerrit Zandbergen vlog
20:00

"Wat mij zin geeft? Dat ik dit werk kan doen."

Coronapatiënten gaan door diepe dalen. Geestelijk verzorger Jan Willem Uringa van het MCL neemt de patiënten bij de hand en loopt met ze mee, soms tot het eind. Een gesprek met Uringa over zingeving, verdriet en kwetsbaarheid van de mens.
Jan Willem Uringa
19:22

Eerste proef met coronavaccin

In Groot-Brittannië wordt een eerste proef gedaan met het coronavaccin op mensen. Twee vrijwilligers in Oxford hebben een injectie gekregen. Het zijn de eersten van meer dan achthonderd mensen die aan de proef meedoen, schrijft de BBC.
18:46

Basisscholen moeten op 11 mei weer open

Alle basisscholen moeten op 11 mei weer hun eerste leerlingen ontvangen. Er is geen ruimte voor scholen om niet of pas later hun deuren weer te openen, laat het ministerie van Onderwijs weten. Tientallen scholen hebben aangekondigd meer tijd te willen nemen vóór leerlingen weer de helft van hun lesweek op school kunnen doorbrengen, zoals het kabinet heeft besloten. Ze zijn daarvoor niet meteen na de meivakantie al klaar, zeggen ze.
18:27

Planetarium en theater bezig met anderhalvemetereconomie

In heel Nederland bereiden bedrijven zich voor op de nieuwe anderhalvemetereconomie, zo ook in Franeker. Bij het Planetarium hebben ze er wel vertrouwen in, maar bij theater De Koornbeurs weten ze nog niet hoe ze het moeten aanpakken.
Oardel meter: JANKo
18:03

Piter Wilkens de hoogte in

Niettegenstaande zijn hoogtevrees ging zanger Piter Wilkens donderdagmiddag de hoogte in bij woonzorgcentrum Swettehiem in Leeuwarden. Staande op een hoogwerker speelde hij voor de dementerende ouderen die daar wonen en dan vooral voor de mensen op de tweede, derde en vierde verdieping. Wilkens vond het prachtig: "Kijk, alles ligt stil. Dan is het mooi dat je voor dit soort dingen wordt gevraagd en blijf je wat bezig. En dat is gewoon hartstikke leuk."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Piter Wilken bij Swettehiem in Leeuwarden
17:33

EK damesvoetbal verschoven naar 2022

16:38

Nog 1008 coronapatiënten op ic

Het aantal mensen dat met het coronavirus op de intensive care ligt, blijft dalen. Het zijn er nu nog 1008. Dat zijn er 42 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de Nederlanders met het coronavirus liggen er 966 in Nederland, 40 minder dan woensdag. Daarnaast liggen 42 Nederlanders in Duitsland, 2 minder dan woensdag. Dat komt doordat mensen zijn teruggekeerd naar Nederland. Op de intensive cares liggen verder 389 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus.
15:34

GGZ Fryslân komt met 'Corona Luisterservice'

Friezen die psychisch niet lekker in hun vel zitten en daar over willen praten, kunnen vanaf vrijdagmiddag terecht bij de 'Corona Luisterservice' van GGZ Fryslân. De mensen kunnen gratis bellen of appen, ook anoniem, met zogenoemde 'ervaringsdeskundigen' die een speciale opleiding op het gebied van geestelijke gezondheidszorg hebben. De service is zes dagen per week bereikbaar, van maandag tot en met zaterdag, via het nummer 058-2932777.
14:53

Ook geen Waddenopera in 2020

Stichting Nootstroom verschuift de Waddenopera Peter Grimes ook naar komend jaar. De opera zou in september dit jaar worden gehouden bij Paesens, maar door de coronamaatregelen kunnen de voorbereidingen niet doorgaan. Kaartjes die al aangeschaft zijn, blijven geldig.
14:21

Opera Nijetrijne gaat niet door

De Opera Expeditie op Drift van Nijetrijne gaat dit jaar niet door. Het gaat naar komend jaar. Kaartjes blijven gelden. Als mensen dan niet kunnen, dan heeft de organisatie een zogenoemde ruilservice.
14:00

Landelijke cijfers van het RIVM

Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4177. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 123 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 137 naar 10.158. Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 35.729. Dat zijn er 887 meer dan op woensdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.
12:45

Actie van bibliotheken is groot succes

De bieb is dicht, maar verschillende bibliotheken hebben daar wat op bedacht. Ze stelden gratis e-books beschikbaar en zetten een afhaalservice op. Die actie is een groot succes en intussen hebben al meer dan duizend mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om vooraf bestelde boeken op een afgesproken moment af te halen in de bibliotheek.
De afhaalservice is gratis voor leden van bibliotheken op Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog, Vlieland, Dronrijp, De Westereen, Dokkum, Franeker, Harlingen, Sint-Anne, Kollum, Surhuisterveen, Buitenpost en Hallum. Omdat er op dit moment geen vervoer is tussen de bibliotheken, kunnen mensen alleen boeken, tijdschriften en dvd's uit de eigen vestiging bestellen.
De bibliotheek biedt ook manieren om online te lezen. Daarvoor is de thuisbieb gelanceerd, een app waar niet-leden ook gratis boeken mogen leren.
12:00

Update GGD Fryslân en Veiligheidsregio Fryslân

Er zijn de afgelopen 24 uur in Fryslân weer twee nieuwe sterfgevallen bijgekomen. Dat meldt GGD Fryslân. Daarmee staat het totale aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van het coronavirus op 56. Er zijn daarnaast tien mensen positief getest op het virus. Het volledige aantal officieel vastgestelde besmettingen komt daarmee op 476.
Koningsdag staat intussen voor de deur. De Veiligheidsregio zal op die dag extra streng controleren. "wij doen een drijvend beroep aan iedereen om zich te houden aan de regels, net als we de afgelopen weken hebben gedaan", zegt Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio Fryslân.
11:38

"Scholen voor de zomer weer open"

Het kabinet wil dat de basisschoolleerlingen in juni weer de hele week naar school gaan. als de eerste weken van de heropening zonder problemen verlopen, zal het gebeuren, melden de bronnen aan de NOS.
10:35

Allegorische optocht van Sint-Nicolaasga gaat niet door

© Allegorische Optocht St.-Nicolaasga
10:07

Revalideren na lang verblijf op IC

Revalidatie Friesland maakte woensdag bekend dat ze een speciaal plan hebben opgesteld voor mensen die moeten revalideren van het coronavirus. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen in het Noorden lijkt tot nu toe mee te vallen, maar ook in onze provincie zullen mensen moeten herstellen van COVID-19. Peter Tammeling van Revalidatie Friesland: "Als je vier weken met corona op de Intensive Care hebt gelegen, kom je er erg slecht uit."
"Corona is een nieuwe ziekte. Coronapatiënten die op de Intensive Care hebben gelegen, kun je vergelijken met andere IC-patiënten." Er is volgens Tammeling wel een verschil wat de belasting van het lichaam betreft. Soms liggen patiënten wel vier weken op de IC. "Dan kom je er erg slecht uit."
09:41

De tentverhuurbranche heeft het zwaar

Het besluit van het kabinet om evenementen tot 1 september te verbieden, raakt ook de verhuurders van feesttenten. Ook Van Kammen Tenten & Catering in Oosternijkerk wordt hard getroffen. "We hadden al wel in de gaten dat het verlengd zou worden, alleen maar de verwachting dat het misschien in juli nog wel een keer herzien kon worden", zegt directeur Ale Siemen van Kammen.
Voor het bedrijf zouden nu de maanden komen waarin ze hun brood moeten verdienen. "In onze branche is het zo dat we in de zomer bufferen voor de winter. Maar er zijn veel mensen die kunnen die winter nu niet dorkomen", zo zegt Van Kammen.
08:50

"Door mijn visuele beperking kan ik helaas niet op de openbare weg fietsen"

Paralympisch wielrenner Tristan Bangma laat in zijn vlog zien hoe hij nu zijn trainingsuren maakt. Normaal traint hij samen met tandempiloot Patrick Bos. Maar hij kan tijdens een training geen 1,5 meter afstand van hem houden. Daarom heeft hij nu een fiets achter in zijn tuin te staan.
Meer vlogs van Tristan Bangma en de andere vloggers van de rij 'Berjochten út it hert' zien? Dan kan via deze dossierpagina.
VLOG Tristan Bangma
08:35

Welcome to the Village geeft bezoekers opties voor gekochte kaartjes

De organisatie van festival Welcome to the Village, dat op 17, 18 en 19 juli zou worden gehouden in het Groene Stergebied in Leeuwarden, heeft mensen die al een kaartje hadden gekocht verschillende alternatieven aangeboden. Er zijn drie opties. Mensen kunnen ervoor kiezen om het festival te steunen en het kaartje aan hen te doneren. Tweede optie is om het ticket door te schuiven naar volgend jaar. Bezoekers kunnen dan van 16 tot en met 18 juli 2021 met hetzelfde toegangsbewijs het festivalterrein op. Tenslotte kunnen mensen het aankoopbedrag van het kaartje terugkrijgen.
07:42

Tot 20 mei geen CBR-examens

Tot en met 20 mei kunnen er geen rijdexamens worden gedaan. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft alle examens, in lijn met het kabinetsbesluit om contactberoepen stil te leggen, tot die tijd geschrapt. Het gaat voor de periode van 29 april tot 20 mei om zo'n 22.000 theorie-examens, tussentijdse toetsen, rijtests en praktijkexamens voor alle rijbewijscategorieën.
Theorie-examens die na 20 mei stonden ingepland, worden ook geannuleerd. De praktijkexamens voor de auto worden voor de rest van het jaar ook uit de planning gehaald. Kandidaten kunnen die later kosteloos opnieuw inplannen. Deze maatregelen moeten het volgens het CBR makkelijker maken om de examens weer op te pakken wanneer de coronamaatregelen worden versoepeld.
06:45

Prijsvraag over de anderhalvemetereconomie

Een eenrichtingswandeling door een stad of dorp bij horeca, winkels en een museum langs. De ondernemers bedenken dan wat je kunt drinken en eten en dat kun je dan weer afhalen op één plek of op een plein, en op afstand van elkaar veilig opeten en drinken. Het is het plan waar Monica Burgmeijer uit Groningen een prijsvraag van de Noordelijke ondernemersverenigingen, de NDC Mediagroep en marketingsorganisaties mee heeft gewonnen.
In totaal zijn er 230 plannen ingestuurd. Het gaat dan onder andere om verplaatsbaar sanitair voor op de camping, een anderhalve meter Elfstedentocht en een plan voor een anderhalf meter-terras. Volgens de jury heeft het plan van Monica Burgmeijer potentie.
06:05

Fryslân fan 'e Moarn

In het radioprogramma Fryslân fan 'e Moarn van Omrop Fryslân is er veel aandacht voor het coronavirus. Zo horen we de winnaar van een prijsvraag over hoe het toerisme kan worden ingericht op de anderhalvemetereconomie. Daarna gaat verslaggever Johanna Brinkman skeeleren met schaatser Sjinkie Knegt.
Later in het programma vertelt manager Peter Tammeling van Revalidatie Fryslân over een speciaal plan dat is opgesteld voor mensen die moeten revalideren na het coronavirus. En de directeur van tentenverhuurbedrijf Van Kammen legt uit hoe de coronacrisis zijn branche hard raakt.
woensdag 22 april 2020
06:00

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog over het coronavirus. Het is donderdag 23 april 2020. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:
Het volledige liveblog van woensdag nog eens nalezen? Dat kan hier.