Ouderen en coronapatiënten krijgen voorrang bij pneumokokkenvaccinatie

De gezondheidsraad adviseert om ouderen tussen de 70 en 79 jaar in de herfst met voorrang de vaccineren tegen pneumokokken, en ook ex-coronapatiënten met longschade moeten de vaccinatie krijgen. Staatssecretaris Blokhuis neemt het advies over.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Pneumokokken is een bacteriële infectie, die regelmatig een longontsteking veroorzaakt. Arts-microbioloog Annemarie Elsacker van Izore: "Het kan een lelijke longontsteking veroorzaken waar mensen heel ziek van worden, en ook aan kunnen overlijden."
Deze herfst zou de start zijn van een groot vaccinatieprogramma, maar nu is besloten het programma aan te passen, zodat mensen die er het meeste aan hebben het eerst gevaccineerd worden.
Hier vallen ook mensen onder die corona gehad hebben. Van Elsacker: "De pneumokokken is een bacterie die een extra risico oplevert voor mensen die een virusinfectie in de luchtwegen hebben." De bacterie komt dan bovenop het virus, en dat kan een extra klap zijn voor de patiënt.
"Voor de mensen die nu corona hebben gehad, kun je verwachten dat de longen nog niet op het oude niveau zijn qua gezondheid, en dan is het ook fijn om die longen te beschermen tegen deze bacterie."
Beluister hier het gesprek met Annemarie Van Elsacker