Cambuur verwacht positief besluit over promotie

Nu er definitief een streep is gezet door de competitie, hoopt Sportclub Cambuur dat er snel duidelijkheid komt. De Leeuwarders staan op de drempel om te promoveren, maar de coronacrisis dreigt de club buitenspel te zetten.
LIVE Ard de Graaf
Cambuurdirecteur Ard de Graaf hoopt op het, in zijn ogen, het meest eerlijke scenario, en dat Cambuur promoveert. "Ik vind dat wij er recht op hebben want wij staan bovenaan. Als je de statistieken bekijkt dan heeft Cambuur 99% kans om sportief te promoveren, en als het niet sportief kan dan vind ik dat wij afgerekend moeten worden op de huidige ranglijst, en dus promoveren naar de Eredivisie."
Er is natuurlijk nog wel een kans dat de KNVB besluit om het volledige seizoen 2019/2020 nietig te verklaren. Dat zou betekenen dat Cambuur weer bij nul moet beginnen, en dus niet promoveert. Toch denkt De Graaf niet dat de KNVB dat zal besluiten: "Dat vind ik een zeer demotiverende oplossing, dan heb je met z'n allen driekwart seizoen voor niets gespeeld." Daarnaast zouden er grote vragen komen over bijvoorbeeld Europese tickets.

Juridische stappen

Mocht de KNVB een besluit nemen dat nadelig is voor Cambuur dan houdt de club de deur open om naar juridische mogelijkheden te kijken.
Vrijdag is dan de dag van de waarheid. De Graaf ziet het wel zitten: "Het is spannend, maar we hebben er wel vertrouwen in."
© orange-pictures.com

Na de coronacrisis

Sportjournalist Jaap Stalenburg snapt het besluit van de regering, maar voorziet donkere tijden: "De KNVB kan niet heel veel anders dan wat het kabinet opgedragen heeft, en dat is onmiddellijk de competitie stilleggen."
Op dit moment is de nieuwe begindatum 1 september, maar Stalenburg heeft er eigenlijk totaal geen vertrouwen in dat erop die dag gewoon kan worden begonnen met een nieuw voetbalseizoen in Nederland. "Ik voorzie een ernstiger scenario, dat we minstens een jaar niet voetballen", zo stelt hij.
Als dit inderdaad gebeurt, dan zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor het betaalde voetbal in ons land, en daar zou dan ook al over worden nagedacht. "Achter de schermen wordt wel nagedacht over een soort deltaplan, of een rampenfonds, waar ook de overheid geld in stopt."
Dit fonds is ook hard nodig vindt Stalenburg, want anders zou er geen professionele club overblijven. "De televisiegelden stoppen, sponsoren komen zelf in de problemen, een rampscenario voor Nederland."
Jaap Stalenburg vertelt verder over de promotiekansen van Cambuur