Oproep BFVW en natuurfonds: "Zet land en tuinen onder water op kuikentjes te redden"

Boeren moeten ook dit jaar hun weilanden onder water zetten om de weidevogels te helpen. Dat vinden BFVW en de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân.
Skries yn in blomrike greide © Remco de Vries
In februari was het land nog zeer nat, maar intussen hebben de zon en de harde wind gezorgd voor scheuren in de kleigrond, en op de zandgronden begint het al te stuiven. "Het is overal echt te droog", zegt Frans Kloosterman fan de BFVW.
Dat zorgt voor grote problemen voor de weidevogels en hun kuikentjes. Die kunnen geen eten meer vinden en gaan dan snel dood. Kloosterman: "De kuikentjes komen nu allemaal uit hun ei en ze hebben insectjes nodig. Maar ze komen met hun snavel die droge grond niet eens in."
Volgens het BFVW en het agrarisch natuurfonds is daar vrij gemakkelijk wat aan te doen, door water op het land te pompen en door het waterpeil in sloten te verhogen.

Particulieren

De oproep van beide organisatie geldt niet alleen voor boeren. Ook particulieren kunnen zorgen voor water in hun tuin. Bijvoorbeeld zwaluwen kunnen dan die natte grond gebruiken om de nesten mee op te bouwen. Bovendien komen ook wormen en insecten op de natte modder af, en die kunnen de vogels dan weer voeren aan hun jongen.
BFVW-voorzitter Frans Kloosterman © Omrop Fryslân, Willem de Vries
De BFVW en het natuurfonds hebben de oproep al eens eerder gedaan. "Vorig jaar was verrassend, er waren heel veel reacties. Je zag dat de boeren echt even een greppeltje of de drainage dichtzetten. We zijn blij met de boeren die dat doen." Volgens Kloosterman heeft het geen invloed op de bedrijfsvoering van de boeren. "Als je een stukje onder water laat lopen, maakt dat niks uit."
Wetterskip Fryslân staat achter het project. "We hebben de steun van het Wetterskip. Het totale waterpeil omhoog brengen in de provincie kan natuurlijk niet, maar als je een pompje op de sloot zet, dan is dat echt niet een probleem."
Voorzitter Frans Kloosterman van het BFVW