liveblog | 22 april 2020

Coronanieuws van woensdag 22 april: Er liggen nu 56 mensen met corona in Friese ziekenhuizen

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 23 april 2020, 06:42
woensdag 22 april 2020
22:24

Jubileum Hûnewipperrock afgezetd

Hûnewipperrock in Rinsumageest kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen, zoals veel andere evenementen, niet doorgaan. Het evenement stond gepland op 28 en 29 augustus. Het afzeggen van het evenement is extra zuur vanwege het 10-jarig jubileum van het festival. Dit jaar had de organisatie onder andere Handsome Poets geregeld voor een optreden.
22:20

SKS wil toch wat organiseren

Het bestuur van de SKS denkt na over de mogelijkheden om toch 'wat' te organiseren in de veertien dagen dat anders het SKS kampioenschap zou worden verzeild. Dat zei voorzitter René Nagelhout na de bestuursvergadering woensdagavond. "Om helemaal niets te doen in ons jubileumjaar is zonde", zo zei hij.
Lees hier meer over de plannen.
22:05

Anderhalvemeterbank

Architect Nynke Rixt Juckema heeft een speciale coronabank ontworpen. Hierop kunnen zeven mensen tegelijk zitten, terwijl ze allemaal op de veilig anderhalve meter bij elkaar vandaan zitten. Volgens Juckema is zeven internationaal gezien oom een geluksgetal, en kan het ook geassocieerd worden met de regenboog, planeten en wereldwonderen.
"Veel mensen hebben een natuurlijke behoefte om elkaar te ontmoeten en nieuwtjes uit te wisselen," schrijft Juckema in een persbericht. "Niet voor niets zie je op veel strategische plekken in de openbare ruimte leugenbankjes staan. Bankjes die door de anderhalve meter regel en door het samenscholingsverbod nu onbruikbaar zijn geworden. Een samenleving waarin je wordt gevraagd om anderhalve meter afstand van elkaar te houden vraagt daarom ook om nieuwe inrichtingselementen."
© Omrop Fryslân
19:46

Ziekenhuisopnames in Fryslân bijna gelijk aan gister

Het aantal patiënten in de Friese ziekenhuizen is bijna gelijk aan de cijfers van gister. Er lagen op het meetmoment, 10 uur vanochtend, 56 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. 20 van de 56 liggen op een IC-bed, 36 mensen liggen op een niet-IC-bed. Dat is bijna gelijk aan gister, toen er 57 mensen in het ziekenhuis lagen.
19:36

Voorrang bij vaccinatie

De gezondheidsraad adviseert om ouderen tussen de 70 en 79 jaar in de herfst met voorrang de vaccineren tegen pneumokokken, en ook ex-coronapatiënten met longschade moeten de vaccinatie krijgen. Staatssecretaris Blokhuis neemt het advies over.
Lees hier meer over dit onderwerp.
16:19

"Doe meer tests"

Het RIVM zal met spoed de GGD's vragen om meer werk te maken van het opsporen van mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. "Tot nu toe was gewoon helder dat het te druk was" voor zo'n contactonderzoek, zegt Jaap van Dissel van het RIVM. Maar nu de GGD zegt dit wel degelijk te kunnen doen, moet dat zo snel mogelijk gebeuren, vindt het RIVM.
Buurlanden Duitsland en België steken al veel meer tijd en energie in het achterhalen van de mensen met wie een besmet persoon in contact is geweest. Zo kunnen ze deze mensen ook de opdracht geven om zichzelf te isoleren.
Volgens Van Dissel kijkt Nederland naar de aanpak van andere landen, en de gevolgen daarvan. Maar of een persoonlijke benadering van contacten inderdaad de verspreiding verder kan remmen, is niet duidelijk.
15:22

In gesprek met longarts Wouter van Geffen en geestelijk verzorger Jan Willem Uringa

15:13

Jachthavens

De economische schade voor campings en jachthavens door de verlenging van de coronamaatregelen kan oplopen tot 1 miljard euro. Daarvoor waarschuwt de ondernemersorganisatie HISWA-RECRON.
Er zouden 20.000 banen op de tocht staan. De HISWA-RECRON is teleurgesteld dat het kabinet niets heeft gedaan met hun plannen voor een 1,5 meter economie. "Veel vakantieparken en jachthavens bieden meer oppervlakte per persoon dan in een gemiddelde woonwijk", zegt directeur Geert Dijks.
14:55

Wat zijn de economische gevolgen voor Fryslân?

Kappers kunnen geen klanten ontvangen, de horeca heeft geen omzet, de evenementensector ligt stil, de uitzendbranche meldt dat de omzet met 30 procent omlaag is gegaan, het consumentenvertrouwen in ingestort. En intussen heeft het kabinet al 19 miljard euro uitgegeven aan steunmaatregelen. Hoe moet dat ooit allemaal betaald worden? Wat betekent dit voor de Friese economie?
Lees of luister hier het volledige interview met prof. dr. Jouke van Dijk van Rijksuniversiteit Groningen.
Prof. dr. Jouke van Dijk © Jouke van Dijk
14:53

Verschillende organisaties van dorpsfeesten komen met een verklaring:

Dorpsfeest Achlum
"Beste Achlumers, Helaas doet het COVID-19 virus ook het Achlumer dorpsfeest de das om. De maatregelen die tot 1 september van kracht zijn laten ons geen andere keuze dan deze editie af te gelasten. Gezondheid is nu even wat belangrijker dan een mooi feest. Samen met jullie hopen we in de nabije toekomst in schitterend Corona-vrij feest te organiseren! Denk goed om jezelf en om elkaar!"
Feestcommissie De Blesse-Pepergea
"Beste feestgangers.... Helaas het 65e dorpsfeest laat nog even op zich wachten!! Gezondheid staat voorop, en we blijven positief, dus we verplaatsen alles naar: 24-25-26-27 juni 2021!! Blijf gezond!"
Oranjevereniging Eksmoarre-Allingawier
"Net als Mark Rutte, zijn ook wij als bestuur teleurgesteld nu we horen dat alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. Dat betekent namelijk dat het dorpsfeest dit jaar niet door kan gaan. Niet in de versie zoals jullie dat van ons gewend zijn tenminste. Maar hé, wij zijn niet voor niks een bestuur dat ieder jaar van alles verzint om een leuk feestje te bouwen. En dat gaan we dus ook dit jaar doen! Op Koningsdag kunnen jullie alvast kennismaken met ons improvisatietalent binnen de corona-maatregelen. Na Koningsdag gaan we verder met het uitwerken van de corona-proof ideeën om ook tijdens het dorpsfeest met een alternatief programma te komen voor al onze leden van alle leeftijden!"
14:47

Gondelvaart Balk

14:27

Kaart met de nieuwste cijfers

14:12

Speciaal onderwijsschool Sinne in Sneek bereidt zich voor op heropening

Over ruim twee weken mogen de basisscholen in Nederland weer open. Bij Sinne, een school voor speciaal onderwijs in Sneek, zijn ze al druk bezig met voorbereidingen. Directeur Peter Zeldenrust: "Een lege school, daar is niets aan. Wij willen heel graag weer aan de slag."
Voor een school als Sinne, waar ze speciaal lager- én voortgezet onderwijs verzorgen, komen bepaalde zaken net even wat anders. "Voor kinderen tot 12 jaar gaan we in alle gevallen straks weer open," zegt directeur Peter Zeldenrust. "Er wordt gekeken naar hoe we dat gaan organiseren, bijvoorbeeld naar welke kinderen we op welke tijden zullen hebben."
14:00

PvdA Heerenveen wil duidelijkheid zorgaanbieders

De PvdA in de gemeente Heerenveen stelt het college van B&W schriftelijke vragen over de continuïteit van de financiering voor zorgaanbieders. De partij wil dat er snel duidelijkheid voor hen komt. Door de strenge, noodzakelijke coronamaatregelen is er onrust ontstaan onder de aanbieders, zo zegt de partij. Zij vragen zich af of de gemaakte kosten wel vergoed blijven worden door de gemeente.
De fractie wil zeker zijn van goede zorg voor nu en in de toekomst en daarom is het volgens de partij van groot belang dat deze zorgaanbieders niet in financiële problemen komen als de zorg tijdelijk niet afgenomen kan worden, maar de kosten wel doorgaan.
13:47

Sneekweek gaat niet door

12:09

GGD: Eén nieuw coronasterfgeval, negen positieve tests

Er is de afgelopen 24 uur in Fryslân één nieuw coronasterfgeval gemeld. Dat meldt GGD Fryslân. Het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van het coronavirus staat daarmee op 52. Er zijn negen nieuwe positieve tests bijgekomen. In totaal is het virus nu bij 466 mensen vastgesteld.
11:57

Geen Beachrockers Festival in Sint-Nyk dit jaar

11:48

Coronatest bij verdachte na spugen en vingerbijten

De politie moest dinsdagmiddag ingrijpen in een ruzie aan de Wijbrand de Geeststraat in Leeuwarden. De melder wilde echter niets weten van bemiddeling, één van de personen heeft toen een politieman in het gezicht gespuugd. De politie heeft de verdachte daarna in zijn woning aangehouden. De 46-jarige man wilde niet meewerken en beet een politieman in de vinger. Met geweld en pepperspray is de Leeuwarder onder controle gebracht. Daarna kreeg de verdachte een 'spuugmasker' op.
De agent die bespuugd is, heeft aangifte gedaan van belediging en mishandeling. De politieman die in de vinger is gebeten, doet ook aangifte van mishandeling. Van de verdachte wordt in COVID-19 test afgenomen om te kijken of de persoon het coronavirus heeft.
11:39

Prof. dr. Jouke de Vries van Campus Fryslân ziet ook kansen voor onderzoek

11:01

Tennis en padel

10:45

Behandelprogramma voor coronapatiënten

Revalidatie Friesland heeft een behandelprogramma gemaakt voor mensen die het coronavirus hebben gehad. Het is bedoeld voor mensen die op de reguliere afdelingen van ziekenhuizen opgenomen zijn geweest, en voor mensen van intensive care's.
Patiënten die weer wat opknappen, kunnen verschillende klachten hebben. Bijvoorbeeld problemen met het ademhalen, het minder fysiek kunnen functioneren of emotionele problemen. Daarom is het volgens de organisatie goed om met een herstelprogramma terug te komen in het dagelijks leven.
10:39

Welcome to the Village

10:28

Heamiel

10:22

Videodagboek: "Muziek kun je ook zien als een medicijn"

Nu beroepsmuzikant Sander Metz niet veel werk meer heeft in de coronacrisis, moet hij andere manieren vinden om zijn muziek bij de mensen te brengen. In zijn vlog laat hij zien hoe hij een online muziekles voor kinderen maakt.
VLOG Sander Metz
10:20

Ook de eerste digitale vergadering van Provinciale Staten is even wennen

10:16

Commissaris van de Koning Arno Brok roept nog eens op om vol te houden

09:07

Jongerenwerkers en jongeren in coronatijd

Wat betekent de coronacrisis voor jongeren? Je kunt niet meer naar school, maar je mag ook niet met vrienden afspreken. Volgens jongerenwerkers komt eenzaamheid daarom wat meer voor in deze tijd. Maar andere jongeren neigen meer naar de rebelse kant.
Voor cultureel werkers is digitale communicatie onmisbaar geworden in deze crisis. Waar ze voor het coronavirus hun doelgroep onder meer op straat, in het dorpshuis of de jeugdsoos troffen, nu gaan veel gesprekken via Facetime of apps. En dat vraagt een hele andere manier van werken en denken, zegt cultureel werker Redmar Severein.
08:48

Kollum: "Oardelmetermienskip"

"Rutte wie juster dúdlik. Hy begrypt o sa dat jo je heit fan 98 noch in kear moetsje wolle. En dat jo nedich nei de kapper moatte. Mar it kin net. Der kin net sa folle mear dit jier. Rutte sei earst 'hou vol'. Dat ha we dien. Mar no moatte we linkendewei nei in oardelmetermienskip. In skets fan takom jier, 2021."
08:26

Een jaar zonder openluchttheater

Er waren al veel geschrapt, maar nu is het doek wel definitief gevallen voor de meeste openluchtspellen in dit jaar. De meerderheid van de voorstellingen schuift door naar volgend jaar.
Jelle Wesselius is voorzitter van Stichting Amateurtoaniel Fryslân en jurylid van de Gouden Gurbe, de oscar voor de openluchtspellen. Wesselius heeft van de meeste openluchtspellen al bericht gehad. "Het is onvoorstelbaar wat er dit jaar gebeurt, maar het is ook begrijpelijk. Het enige waar ik nog geen bericht van heb, is die van Jorwert. Maar ik kan me ook bijna niet voorstellen dat die wel doorgaat. Maar alle anderen zijn geschrapt. Ik heb hier al 13 op papier, er zijn natuurlijk meer, sommigen in een andere vorm."
07:58

Verlenging coronamaatregelen zware slag voor werkgevers

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft begrip voor de verlenging van de maatregelen om het coronavirus de kop in te drukken, maar is ook teleurgesteld. De werkgevers hadden de hoop dat sommige bedrijfstakken die al plannen hadden gemaakt voor de anderhalvemetereconomie weer open konden. Dat zit er echter nog niet in, zo zegt premier Rutte.
"Dat is een zware slag", zegt Sieger Dijkstra. Hij is voorzitter van VCO-NCW Noord. "32 bedrijfstakken hebben plannen ingeleverd om verantwoord zaken te doen, maar dat kan nog niet." Dijkstra begrijpt de spagaat van het kabinet. De gezondheid staat volgens hem altijd voorop, maar zo zegt hij: "De zorg moet ook betaald worden. Je moet dus ook aan de economie denken."
07:31

Zorgverzekeraars ondersteunen ziekenhuizen met voorschot

Zorgverzekeraars geven voorschotten aan ziekenhuizen zodat ze ook in deze crisistijd kunnen voldoen aan hun betalingsverplichtingen. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland woensdag bekendgemaakt. Ziekenhuizen en umc's kunnen per 1 mei een maandelijks voorschot aanvragen. Deze regeling blijft van kracht zolang dat nodig is, aldus Zorgverzekeraars Nederland.
Ziekenhuizen en umc's lopen op dit moment inkomsten mis doordat zij niet alle planbare zorg kunnen verlenen en extra kosten maken voor de zorg van coronapatiënten. De voorschotten moeten de ziekenhuizen de ruimte geven om rekeningen, waaronder salarissen, te kunnen betalen. Zorgverzekeraars willen zo de continuïteit van de zorg voor patiënten garanderen.
07:07

Kabinet werkt aan voorwaarden bij nieuwe ronde bedrijfssteun

Het kabinet wil steunmaatregelen voor bedrijven verlengen "zolang dat nodig is", maar is bezig om extra voorwaarden in te bouwen voor een tweede ronde aan steunmaatregelen. Daarmee moet onder andere voorkomen worden dat bedrijven bonussen of dividend uitkeren zolang ze overheidssteun krijgen.
Ook wordt gekeken of het omscholen van personeel een voorwaarde zou moeten zijn, voordat ondernemers in aanmerking komen voor alle steun. En er wordt gekeken of het voor alle sectoren wel wenselijk is dat de overheid maximaal tot wel 90 procent van het salaris betaalt voor werknemers voor wie geen werk is. De tweede week van mei wordt daar een knoop over doorgehakt.
06:49

Kinderopvang: het wordt een enorme puzzel

De kinderopvangbranche juicht het besluit dat de opvang weer helemaal open mag toe, maar is niet blij met het kabinetsbesluit om basisschoolkinderen in eerste instantie maar de helft van de dagen naar school te laten gaan. "Dat vind ik geen goed doordacht besluit. Voor buitenschoolse opvang wordt het buitengewoon lastig en ook voor ouders wordt het een enorme puzzel", reageert directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Organisaties in de sector hadden liever gezien dat basisscholen ook helemaal open zouden gaan, zodat allerlei organisatorische problemen worden voorkomen.
Voor de opvang van kinderen tot vier jaar voorziet de brancheorganisatie geen grote moeilijkheden. Dat ligt anders bij de buitenschoolse opvang (BSO). Die zal zich moeten aanpassen aan het nieuwe tijdelijke schoolritme. De regel daarin wordt dat kinderen die normaal naar de BSO gaan, daar nu ook welkom zijn op de dagen waarop ze naar school gaan. Op andere dagen mag dat niet, zo werd dinsdagavond duidelijk. "Dat geeft in ieder geval wat duidelijkheid", reageert Bijlsma.
Ze is ook blij dat contracten niet hoeven te worden aangepast voor de tijdelijke periode waarin kinderen de helft van de week naar school gaan. Momenteel worden ouders al gecompenseerd voor opvang waar hun kind door de coronamaatregelen geen gebruik van maakt. Ze krijgen hun eigen bijdrage terugbetaald. Die regeling loopt door.
06:21

Gemeente Ooststellingwerf test het digitale vergadersysteem

dinsdag 21 april 2020
06:05

Fryslân fan 'e Moarn

In het radioprogramma Fryslân fan 'e Moarn van Omrop Fryslân is er veel aandacht voor het coronavirus. Natuurlijk is er een deel van de persconferentie van premier Rutte van dinsdagavond terug te luisteren, net als de eerste reacties van Sybrand BUma, Sieger Dijkstra van VNO-NCM en Albert Helder van Proloog.
Ook komen er meerdere sportevenementen in de uitzending: het SKS Skûtsjesilen en de PC Franeker. Want ook die gaan niet door. Als laatste is er aandacht voor openluchttheaters die geannuleerd zijn.
Hans Koster © Omrop Fryslân
06:00

Goeiemoarn!

Goedemorgen, en welkom bij dit liveblog over het coronavirus. Het is woensdag 22 april 2020. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:
Het volledige liveblog van dinsdag nog eens nalezen? Dat kan hier.