Kaatsorganisaties PC en Freulepartij passen zich aan

De 167e PC die op 29 juli gekaatst zou worden, is vanwege de coronamaatregelen naar woensdag 30 september verplaatst. Dat maakte de organisatie dinsdagavond bekend. Minister-president Rutte had de nieuwe maatregelen nog maar net uitgesproken toen de PC het uitstel bekend maakte. PC-voorzitter Ids Hellinga: "We zagen dit al aankomen en hadden met meerdere scenario's rekening gehouden. Dit is plan B."
Keatswedstriden PC en Freulepartij passe harren oan
Hellinga zegt: "We hebben de vergunning eerder al aangevraagd en toen ook meteen de datum van 30 september genoemd. Maar het is natuurlijk maar een datum. Het kan zijn dat er in juli nog maatregelen volgen. Dan kunnen we niet overzien. Maar het moet niet zo zijn dat we in november balen dat we de PC niet georganiseerd hebben, en het wel gekund had. Daarbij: we zijn aan ons publiek en de kaatsers verplicht om alles op alles te zetten, zodat de PC gekaatst kan worden."

"Geen publiek betekent geen PC"

Een PC zonder publiek is voor de commissie geen optie. Hellinga: "Daar hebben we geen tien seconden over gesproken. Geen publiek betekent geen PC."
De kaartverkoop zal in dit nieuwe scenario starten rond augustus. Hellinga: "Dat is voor ons de datum van 'go or no go'. Dat heeft ook met leveranciers te maken, waaronder de tribunebouwers. We hebben twee maanden nodig om alles in beton te gieten." Ook de PC gaat een onzekere periode tegemoet.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
Hellinga: "We hebben nog een half jaar, dus dat geeft mogelijkheden. Aan de andere kant: het is niet een lullig virusje. Het kan alle kanten op. De overzichten die de overheid op 21 april presenteerde, geven moed. Maar we zullen het beleven. We hebben Rutte zijn schema niet."
PC-voorzitter Ids Hellinga

De Freulepartij

De belangrijkste kaatspartij voor jongens van veertien tot zestien jaar, de Freule, stond voor woensdag 5 augustus op de agenda. Ook die partij kan niet op die oorspronkelijke datum doorgaan. In tegenstelling tot de PC heeft de Stichting Freulepartij niet een noodplan klaar liggen met een alternatieve datum.
Voorzitter van de stichting Tjeerd Dijkstra: "We hadden afgesproken om 1 juli te bekijken wat we zouden doen. Dat was de uiterste beslisdatum. We hebben twee maanden nodig voor de organisatie en nu we weten dat we tot 1 september geen Freule kunnen organiseren, gaan we met de Veiligheidsregio, kaatsbond KNKB en de kaatsvereniging van Wommels in gesprek. We zullen op korte termijn met die partijen om tafel en ik verwacht dat we binnen twee weken wel een beslissing kunnen maken."
De PC © Omrop Fryslân, Aise van Beets

"Alles of niets"

In tegenstelling tot de PC sluit de Freulepartij het kaatsen zonder publiek niet uit. "De Freule is er met name voor de jongenskaatsers. Natuurlijk weten wij ook wel dat de entourage van belang is, maar we zijn daar minder uitgesproken over als de PC. Voor ons is een andere invulling bespreekbaar. Zonder publiek kaatsen behoort tot de opties. En dan denken we echt in het belang van de kaatsers. Een jongenskaatsers heeft immers maar een korte periode de gelegenheid om de Freule te winnen."
De Freule Partij in september kaatsen is ook voor de organisatie een optie. "We houden alle opties open, maar één ding is onbespreekbaar: we stellen geen maximum aan het aantal deelnemende parturen. Wat dat betreft is het alles of niets."
Verslaggever Johanna Brinkman met voorzitter Tjeerd Dijkstra van de Freulepartij

Kaatsbond KNKB

Kaatsbond KNKB zou het kaatsseizoen voor hoofdklasseers op 20 juni in Balk starten. Dat gaat vanwege de nieuwe maatregelen waarschijnlijk niet door. Bondsdirecteur Marco Hoekstra is nog wat aan de voorzichtige kant met zijn reactie: "Woensdag zullen we met het hoofdbestuur bespreken. Dan zoeken we ook contact met de sportkoepel NOC*NSF om te bekijken wat de opties zijn. Ik zou het mooi vinden als we voor de jongeren toch nog iets kunnen organiseren, maar dat is nog maar de vraag. We hopen woensdag een definitieve reactie te kunnen geven."