Coronaproof op de kermis: hoe houd je 1,5 meter afstand in het spookhuis?

De '1,5 meter-proefkermis' is voor ondernemers in de kermisbranche een uitkomst. Omdat hun sector ook nog steeds stilligt vanwege de coronacrisis, zijn zij met een groot experiment begonnen om de kermis in de 'anderhalvemetergemeenschap' een plekje te geven. Hoe houd je nu bijvoorbeeld die afstand in een spookhuis. In Apeldoorn is op dit moment een hele grote kermis opgebouwd.
Opbouw van de proefkermis in Apeldoorn © ANP
Atze Lubach, voorzitter Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders Bovak

Publiek niet welkom

De proefkermis blijft veertien dagen staan. In die tijd kunnen zaakkundigen en kermismeesters met eigen ogen zien of de uitgedachte maatregelen voldoende zijn en goed werken. Atze Lubach is de voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders Bovak: "Er staan hier nu zo'n 30 attracties, zoals de botsauto's, een reuzenrad, maar ook een spookhuis, draaimolen, oliebollenkraam, grijpers. Alles staat er, maar het is niet open voor publiek."

Protocollen

Zonder protocollen mogen ondernemers de kermis niet openen. "En dus geven wij gehoor aan de oproep van minister Wiebes van Economische Zaken om na te denken en plannen uit te werken over hoe wij in de anderhalvemetergemeenschap wel kunnen werken. Het mooie is dat wij met deze proefopstelling ook echt kunnen laten zien."
Op anderhalve meter botsen in de botsauto's © ANP
De bond heeft zijn leden opgeroepen om daar over na te denken. "Dat gebeurde direct, zelfs op attractieniveau", vertelt Lubach. "Met de schiettent kun je makkelijk anderhalve meter afstand houden, maar hoe worden de prijzen weggegeven en hoe geef je het geweer over? Moet die na elk gebruik worden schoongemaakt? Dat type vragen komt nu aan de orde. En dan moet je dus ook eerlijk zijn als het niet lukt."
Lubach zegt dat de coronamaatregelen desastreus zijn voor de kermisbranche. "Wij willen niets liever dan na 1 juni de kermis weer opstarten en dan is het belangrijk dat je een plan hebt en daarom kijken wij er nu ook serieus naar. Dan kunnen we goed voorbereid zijn." Of het publiek er dan ook klaar op is, is dan natuurlijk de vraag, beseft ook Lubach