Temperatuur opnemen en afstand tussen apparaten: sportschool in het nieuwe normaal

Bij binnenkomst krijg je een thermometer tegen je voorhoofd gedrukt. Groen betekent doorlopen en rood niet welkom. Dat is het nieuwe normaal in de sportschool. Om te kunnen voldoen aan de eisen van de anderhalvemeter-economie is dit een van de maatregelen die branchevereniging NL Actief heeft ingesteld.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
Bij het Bewegingscentrum Drachten zijn ze er klaar voor. De stickers met de looproutes zijn op de grond geplakt en er is ruim de mogelijkheid de handen te ontsmetten. Apparaten zijn weggehaald om ruimte te scheppen, aldus eigenaar René de Jong. "We hebben drie verhuiswagens vol apparaten weggehaald en opgeslagen. Dat is best veel, maar we kunnen - als we we het slim aanpakken - toch al onze klanten laten sporten."

Thuis douchen

Om de bezoekersstroom te doseren maakt de sportschool gebruik van een app. Daarin kunnen mensen aangeven wanneer ze willen sporten. Zo is ook meteen duidelijk te zien hoeveel mensen er op een bepaald tijdstip binnen zijn. De Jong: "We begjinnen 's ochtends om zeven uur en gaan door tot 's avonds elf uur. Dat geeft veel ruimte. Mensen kunnen niet in de kleedkamers, niet douchen en ook geen gebruik maken van de sauna."
Al moeten de klanten wel meewerken, voegt De Jong toe. "We kunnen dit alleen doen als mensen zich goed aan de regels en afspraken houden. "
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma
René de Jong

Markeringen op de vloer

Om aan te geven wat anderhalve meter is, zijn rondom de apparaten strepen gezet. De Jong is er zeker van dat dat voldoende is: "Kijk, in het nieuwe normaal houd je al rekening met elkaar. Je neemt al afstand. Dat doen mensen hier binnen ook. Daarvan ben ik overtuigd. Dit moeten we gewoon met z'n allen doen, dan kan het!"

Instructies op afstand

De instructeurs krijgen ook een andere rol. Ze gaan voortaan op afstand mensen helpen en ze moeten toezicht houden op de regels. Het wordt moeilijk om nieuwe leden van de sportschool goede begeleiding te geven. Hoe dat precies moet, is volgens De Jong nog onduidelijk. Dat moet na verloop van tijd gestalte krijgen. De Jong is er in ieder geval klaar voor. "Ik hoop echt dat Rutte morgen zegt dat we kunnen toewerken naar een heropening. Natuurlijk wel met gezondheid als het allebelangrijkste. Want laat dat helder zijn: Dat is waar alles om draait."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma