Swimfun maakt zich op voor anderhalvemetereconomie: kleine groepjes en thuis douchen

De anderhalvemetereconomie, we horen er elke dag over. Maar hoe werkt dat in de praktijk, bijvoorbeeld in een zwembad? Bij Swimfun in Joure wordt momenteel hard gewerkt om het zwembad volgens de coronamaatregelen klaar te maken voor heropening.
Swimbad De Jouwer
Overal staan stellages, er zijn schilders aan het werk en het water is uit het bad gehaald. De tijdelijke sluiting vanwege de coronamaatregelen wordt ook benut om onderhoud te doen. "Het is leeg, het is stil. Het is sportief, maar ook maatschappelijk wel een klein beetje een drama", verzucht Tjebbe van der Meer, hoofd communicatie en ontwikkeling van Sportbedrijf De Fryske Marren. "Geen zwemmers, geen mensen, geen water."
Het zwembad heeft al diverse maatregels genomen om zich aan de anderhalvemetereconomie te houden. Een hele opgave, zegt Van der Meer. Mensen kunnen online een blok reserveren, waarin ze komen te zwemmen. "Dan kunnen ze meteen doorlopen zonder dat ze iemand tegenkomen. En dan moeten ze ook weer op tijd naar huis, zodat er ook anderen in kunnen en we zo weinig mogelijk mensen tegelijkertijd in het bad hebben."
Het gaat stapje voor stapje, legt Van der Meer uit. "We beginnen heel kleinschalig met twaalf mensen op twee zwembanen. We hebben het over vijftig mensen in een heel groot zwembad waar er normaal meer dan duizend zwemmen."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Vooral bij kinderen wordt het een grote uitdaging om de juiste afstand te houden. Bij de wildwaterbaan wordt een stoplicht geplaatst en er wordt belijning aangebracht. "Een voor een er van af en zoveel mogelijk afstand van elkaar houden. Maar ook dan zullen het kleine groepjes zijn die we toestaan."
Het zwembad doet daarbij een oproep aan de mensen zelf om de regels goed na te leven. "Mocht dat niet werken, dan zit er niets anders op om de glijbaan en het recreatieve gedeelte weer te sluiten", zegt Van der Meer.
Mensen moeten er rekening mee houden dat ze zowel van tevoren, als naderhand thuis moeten douchen en omkleden. Van der Meer: "Om maar zo weinig mogelijk contact te hebben met elkaar."
Zwembad Swimfun in Joure bereidt zich voor op de anderhalvemetereconomie
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma