Studenten Friesland College willen ook na de coronacrisis graag online lessen volgen

Studenten van het Friesland College willen ook na de coronacrisis vaker online les krijgen. Dat blijkt uit een enquête die de school heeft gehouden onder studenten en medewerkers van de mbo-opleidingen van het Friesland College. Ruim de helft van de studenten geeft aan dat ze graag meer onderwijs willen volgen vanuit huis.
Studinten Friesland College: Ek nei Corona online lessen.
Uit de enquête onder ruim 1200 studenten en 400 docenten blijkt dat beide partijen positief zijn over het online onderwijs. "De studenten geven aan bijvoorbeeld twee dagen in de week online les te willen krijgen", vertelt Jan Dijksma fan it Friesland College. Dijksma is daar blij mee, want het geeft volgens hem aan dat de school op dit moment goed bezig is.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Positieve reacties

Studenten zijn vooral erg te spreken over het directe contact dat ze nu online hebben met de docenten. Dijksma: "Ze geven aan nu veel vaker een één op één gesprek te hebben met hun coach. Welliswaar via een scherm, maar het is een stuk makkelijker om dat soort gesprekken nu te voeren." Naast de enthousiaste reacties zijn er ook veel studenten die aangeven dat ze zo snel mogelijk weer terug willen naar de oude situatie. Dijksma: "Een kwart van de deelnemers van de enquete wil weer gewoon les krijgen. Ze missen vooral de sociale contacten."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Ook docenten van het Friesland College lijken open te staan voor meer online onderwijs. "De docenten hebben in een hele korte tijd moeten leren hoe ze zo'n online les opzetten en hoe ze het contact met de klas kunnen maken. En dat gaat gewoon goed", zo zegt Dijksma. "Het leuke is dat de studenten ook de docenten helpen. Ze hebben tips om die online lessen beter te maken, dus de docenten leren ook van studenten." Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als het aanhouden van de camera van alle studenten, zodat iedereen ook daadwerkelijk mee doet. En het maken van een samenvatting aan het einde van iedere online sessie.

Sociaal contact

"Er gaat na de coronacrisis zeker iets veranderen aan het onderwijs." zo verwacht Dijksma. "We zullen zeker meer online gaan doen. Hoe dat er precies uit gaat zien weten we natuurlijk nog niet, maar we hebben nu zoveel geleerd dat het zonde zou zijn om het niet te gebruiken." Maar het is volgens Dijksma beslist niet de bedoeling dat alles straks online gaat. "Daarvoor is de praktijk in ons onderwijs te belangrijk. En ook het sociale contact, dus dat zal altijd blijven."
Jan Dijksma van het Friesland College