Buma: geen goed idee om nu al evenementen te verbieden

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden vindt het geen goed idee om nu al evenementen tot 1 september te verbieden. Sommige burgemeesters hebben het kabinet geadviseerd om dat te doen, volgens de NOS. "Ik vind de volgorde bijzonder. Wij moeten als burgemeesters niet een advies geven over wat er met evenementen moet gebeuren."
© ANP
Dat betekent niet dat Buma zegt dat de evenementen in Fryslân wel door kunnen gaan. "Laat ik vooropstellen dat we ons moeten instellen op een zomer die heel anders, ook in Fryslân."
Mar dat guon boargemasters no freegje om in ferbod, dat snapt Buma net.
Maar dat sommige burgemeesters nu vragen om een verbod snapt Buma niet. "Als burgemeester geef ik geen advies aan het RIVM over hoe we om moeten gaan met evenementen. Nee, het RIVM kijkt samen met het kabinet naar wat er nodig is om corona aan te pakken. Daarna moeten wij kijken wat de consequenties zijn voor evenementen." Premier Rutte geeft op 21 april een persconferentie over de maatregelen. "Uit die persconferentie moeten we conclusies trekken", seit Buma.
Als er iets eventueel door zou kunnen gaan, moeten wij als burgemeesters niet bij voorbaat zeggen: dat willen we niet.
Sybrand Buma
"Ik wacht dat liever af dan dat we nu al bepalen. Daarmee maak ik het niet mooier dan het is. Ik zeg niet dat het hier allemaal doorgaat, maar ik ben niet degene die roept hoe we met evenementen om moeten gaan. Als er iets eventueel door zou kunnen gaan, moeten wij als burgemeesters niet bij voorbaat zeggen: dat willen we niet."
Andere gemeenten moeten zelf weten of ze nu al evenementen willen schrappen, maar Buma vindt niet dat het helpt. "Als gemeente Leeuwarden en Veiligheidsregio Fryslân hebben we niet een reden om alle evenementen te verbieden tot en met september. We hebben wél behoefte aan advies van deskundigen over wat we moeten doen. Dat kan ook in een langer verbod resulteren, maar dat moet nog blijken."
Maandag staat er weer een overleg gepland met alle 25 veiligheidsregio's in Nederland. "Dan word ik hopelijk bijgepraat over de gedachten van het kabinet. Dinsdag komt er een persconferentie en dat volgen we dan."

Regionale versoepeling? "Moeilijk uitvoerbaar"

Jaap van Dissel van het RIVM zei donderdag dat de coronamaatregelen in sommige delen van Nederland mogelijk eerder versoepeld kunnen worden, bijvoorbeeld in Fryslân. Buma is niet direct enthousiast. "Ik denk niet dat het zo eenvoudig is. Als je hier in Fryslân dingen mogelijk maakt die elders niet kunnen, dan krijg je bewegingen die niet de bedoeling zijn. Het is denk ik moeilijk uitvoerbaar."
Burgemeester Sybrand Buma