Kapster weet van aanpakken in de tomatenkwekerij

Bij tomatenkweker Van Overbeek uit Bitgum waren ze bijna aan de oogst toe. Maar de arbeidskrachten uit Polen en Bulgarije waren bij familie in eigen land en konden niet terug naar Nederland. Op hetzelfde moment kwamen allemaal ondernemers uit andere sectoren zonder werk te zitten. Na een oproep bij Omrop Fryslân heeft de kweker nu zeven nieuwe mensen aan het werk in de kas. Kapster Sandra Scherjon is een van die mensen.
© Sandra Scherjon
Scherjon is al 17 jaar zelfstandig kapster. In november 2019 opende ze haar nieuw verbouwde salon in De Westereen, 'het Haarboetiekje'. Maar na de coronamaatregels moest ze de zaak dichtdoen, en kwam ze thuis te zitten. Ze werd er diep ongelukkig van. Toen kwam de oproep van tomatenkweker Van Overbeek uit Bitgum. Die zat te springen om nieuw personeel. Tientallen mensen meldden zich, uit de schoonmaakbranche, winkeleigenaars, horecapersoneel, kappers en schoonheidsspecialistes.
Kapster Sandra Scherjon over haar werk bij de kweker
© Sandra Scherjon
Het werk bevalt haar goed. "Het is goed om eens in de keuken van een ander bedrijf te kijken. Het is mooi om thuis te komen en te vertellen over wat je hebt beleefd. Maar ik kijk ook hoe ik het getroffen heb in mijn beroep, met mijn eigen zaak. Dat ik doe waar ik zelf voor gekozen heb. Ik verlang er ook naar om straks weer in mijn salon te staan, bij mijn klanten", zegt Scherjon.

Tevreden

Voorlopig zijn er bij Van Overbeek in Bitgum zeven mensen aangenomen, die werken in de tomatenpluk en op de inpakafdeling. Maar het is mooi weer, het is warm in de kas en de tomaten groeien door. Kweker Piet Stienstra verwacht dat er binnenkort nog wel meer mensen nodig zijn. Hij is erg terveden over het nieuwe personeel. "Ze zijn gemotiveerd en weten snel hoe het moet", aldus Stienstra.
Kweker Piet Stienstra over het nieuwe personeel