liveblog | 17 april 2020

Coronanieuws vrijdag 17 april: Politie sluit café in Leeuwarden dat open was

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 17 april 2020, 23:15
vrijdag 17 april 2020
23:00
We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van vrijdag 17 april. Bedankt voor het volgen. Morgen hebben we een nieuwe liveblog www.omropfryslan.nl en de Omrop-app. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:
22:43

Leeuwarder café was open

22:40

Kritiek op corona-apps

Negen IT-specialisten die de voorstellen voor de corona-apps gezien hebben, uitten forse kritiek op de selectieprocedure waarin ze de apps moesten beoordelen. Er waren 63 voorstellen voor de apps. Na een bijeenkomst werd dat vrijdag teruggebracht naar zeven. Volgens experts zijn er nu apps overgebleven die door de verschillende groepen juist afgekeurd warden. Andere voorstellen, die wel kansrijk waren, hebben de lijst niet gehaald.
22:39

'Cliënten weigeren zelf thuiszorg uit angst voor coronavirus'

Thuiszorgorganisatie Het Friese Land herkent zich totaal niet in het beeld dat vrijdag naar buiten kwam na een enquête van de Nederlandse Patiëntenfederatie. Die meldt dat een derde van de mensen met thuiszorg of hulp van de wijkverpleging minder of zelfs helemaal geen zorg meer krijgen door de coronacrisis. Ze zouden bang zijn het virus op te lopen.
Ook bij Het Friese Land krijgen minder mensen zorg, maar dat is helemaal op verzoek van de cliënten zelf, zegt bestuurder Klaas Kuilman. "De suggestie wordt gewekt alsof schalen wij zelf de zorg af. Dat is niet het geval. Het gebeurt wel dat cliënten zelf aangeven: uit angst hoef ik geen zorg. En wat je ook ziet is dat veel mensen nu thuis zijn en zeggen: die zorg kunnen we nu zelf wel even doen."
22:00

Rutte: doe iftar thuis

Moslims moeten de iftar - eten tijdens de ramadan na zonsondergang - thuis doen. Dat zegt premier Rutte. De vastenmaand begint volgende week.
De iftar, de maaltijd waarmee het vasten 's avonds wordt gebroken, wordt vaak met veel mensen genuttigd. Maar vanwege het coronavirus is dat niet wenselijk. Rutte: "Ik vraag alle moslims in Nederland om ook dit moment van de dag thuis met het gezin door te brengen. Het is echt van groot belang. Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften."
Veel moskeeën en maatschappelijke organisaties van moslims zijn volgens de premier al druk bezig om mensen hierop te wijzen.
20:28

Raadsvergadering in recordtijd klaar

De gemeente Weststellingwerf heeft vrijdag 6 minuten en 48 seconden gedaan over een raadsvergadering. Naast burgemeester André van de Nadort waren er drie raadsleden digitaal bij de vergadering. Ze kwamen niet aan het woord.
In maart had Noardeast-Fryslân net iets langer nodig voor een raadsvergadering: die duurde acht minuten.
18:55

Buma snapt andere burgemeesters niet

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden vindt het geen goed idee om nu al evenementen tot 1 september te verbieden. Sommige burgemeesters hebben het kabinet geadviseerd om dat te doen. "Ik vind de volgorde bijzonder. Wij moeten als burgemeesters niet een advies geven over wat er met evenementen moet gebeuren."
Dat sommige burgemeesters nu vragen om een verbod snapt Buma niet. "Als burgemeester geef ik geen advies aan het RIVM over hoe we om moeten gaan met evenementen. Nee, het RIVM kijkt samen met het kabinet naar wat er nodig is om corona aan te pakken. Daarna moeten wij kijken wat de consequenties zijn voor evenementen."
© ANP
donderdag 16 april 2020