Professionele dartcompetitie vanuit de woonkamer: dartbond komt met 'Home Tour'

Een darttoernooi met internationale toppers, die het vanuit hun huiskamers tegen elkaar opnemen. Met dat initiatief de internationale dartbond PDC gekomen in deze coronatijden. Vanaf vrijdagavond spelen de beste darters van de wereld dat online-toernooi: de PDC Home Tour.
© Orange Pictures
Vanaf vrijdag zullen de komende weken heel veel topdarters tegen elkaar spelen. Elke avond komen vier profs in actie in een groepsfase. Zij nemen het tegen elkaar op en de winnaars van elke avond komen elkaar aan het einde van het toernooi weer tegen.
Twee van de darters bij de professionele dartbond komen uit Fryslân: Danny Noppert uit Joure en Jan Dekker uit Bolsward. Noppert zal voorlopig niet meedoen aan de Home Tour, maar de 29-jarige Jan Dekker komt zondagavond als een van de eerste spelers in actie.

Camera in de kamer

De darters spelen hun wedstrijden thuis. Zij moeten daarvoor een camera op het dartbord richten, zorgen voor goede verlichting en een mooi dartbord. Door in te bellen op speciale software, komen ze in contact met hun tegenstanders.
De wedstrijden worden online uitgezonden en zijn voor dartfans over de hele wereld gratis te volgen. Een commentator zal de wedstrijden voor de mensen thuis verslaan.

"Wedstrijdritme opdoen"

"Het is een hele goede kans op de training weer op te pakken", vertelt Jan Dekker. "En om weer wedstrijdritme op te kunnen doen." Het darten thuis is volgens Dekker, die alweer enkele jaren in Bolsward woont, wel heel anders dan op een groot podium met televisiecamera's. "Het is heel anders. Voor een grote zaal spelen geeft heel veel prikkels en die heb je nu niet. Je moet jezelf stimuleren en scherp maken."
Darter Jan Dekker uit Bolsward heeft zin in de Home Tour
Vooral het wedstrijdritme houden is belangrijk voor Dekker. De reguliere darttoernooien liggen al ruim een maand stil. De Bolswarder speelt niet als fulltime-prof; hij heeft naast het darten een eigen bedrijf en werkt als financieel bemiddelaar voor bedrijven. Toch hoopt hij dat de gewone toernooien snel weer beginnen, ook omdat hij sinds vorig jaar weer op zoek is naar een nieuwe hoofdsponsor.
Zondagavond komt Jan Dekker voor het eerst in actie op de Home Tour. Hij heeft er zin in, maar treft enkele goede spelers. "In mijn groep zitten Dave Chisnall en Scott Waites. Dat zal pittig worden, maar ik weet wat ik kan en er liggen kansen." Dartfans die de wedstrijden willen volgen, kunnen daarvoor terecht op de website van de dartbond PDC.
Redacteur Mats Gies over de online-dartcompetitie
© ANP