Familie kan op afspraak achter scherm bijpraten met bewoners van Huys ter Swaach

In verzorgingshuis Huys ter Swaach in Beetsterzwaag kan voor het eerst sinds 20 maart familie van bewoners weer op bezoek komen. Niet in groten getale tegelijkertijd, maar op afspraak in de speciaal daarvoor ingerichte 'gezellige hoek'. Er is een speciale route gemaakt naar die ruimte door de achterdeur in het voormalige zusterhuis van Lyndenstein.
Famylje kin op ôfspraak wer achter in skerm byprate mei bewenners fan Huys ter Swaach
"Wij hebben een recreatieruimte in tweeën gedeeld door middel van een doorzichtig scherm, een dik doek, dat goed bestand is tegen schoonmaak", zegt Johan Blaauw van Huys ter Swaach. "Het is een afgesloten ruimte, mensen hebben het gereserveerd. Dan komt er verder niemand in en kunnen ze weer samen zijn, of met meerderen." De visite kan via een speciale deur in het tehuis komen.
De ruimte is door zaakkundigen nagekeken. "De GGD is op locatie geweest, wij hebben ook laten zien wat ons idee was en hoe wij het hebben uitgevoerd. Zij hadden nog wat tips en die hebben wij natuurlijk opgevolgd."

Bewoners zijn enthousiast

De bewoners zijn blij dat zij hun familie nu weer eens kunnen zien. "Wij zijn enthousiast, die kunnen na vier of vijf weken de familie weer zien, weer even met elkaar praten."
Johan Blaauw van Huys ter Swaach
Bewoner Roel Falkena achter het scherm in de bezoekersruimte © Omrop Fryslân
Zwaagster Roel Falkena verhuisde op 20 maart naar Huys ter Swaach, de dag dat de deuren voor alle bezoekers dicht gingen. Sinds die tijd heeft hij geen familielid meer gezien en alleen maar telefonisch contact gehad. Falkena is positief te spreken over de oplossing die Huys Ter Swaach heeft bedacht. "Je kan de mensen zo goed zien en ook goed verstaan. Alleen even knuffelen kan niet."
Huys ter Swaach in Beetstersweach © Omrop Fryslân
"Voor nieuwe bewoners is de overgang helemaal groot", vindt ook Johan Blaauw. "Eerst ben je eigen baas en kun je ontvangen wie je wil, en dan ben je helemaal afgesneden van de wereld in een vreemd huis." Huis Ter Swaach wil volgens eigen zeggen 'onderdeel van de dorpsgemeenschap' worden en is gewend dat alle weken veel bezoekers over de vloer komen. Die situatie komt vooreerst niet terug, maar een beetje visite onder begeleiding kan nu wel weer. De belangstelling voor de visite op afspraak is bijzonder groot. Alle beschikbare tijden zijn voor een hele week gereserveerd. Ook Falkena maakt volop gebruik van deze mogelijkheid. Begin volgende week krijgt hij visite op maandag en dinsdag.
De aparte ingang naar de bezoekersruimte © Omrop Fryslân