Studenten verpleegkunde willen weer aan de slag: "Ze zijn het zat dat ze thuis moeten zitten"

Studenten verpleegkunde lopen vertraging op omdat ze op moment geen stage kunnen lopen. Door het coronavirus is alles anders in de zorgsector. In ziekenhuizen zijn minder 'gewone' patiënten, studenten kunnen niet alles leren wat ze voor de opleiding nodig hebben. Hogeschool NHL Stenden hoopt er iets aan te doen met het project Nurse Force, oftewel "zuster-kracht".
© Shutterstock.com (Kues)
Het aantal stageplekken is door de coronacrisis snel teruggelopen, vertelt docent verpleegkunde Hans van Buren. "We hebben wat terugloop van het aantal patiënten en sommige studenten kunnen gewoon niet stagelopen op de plekken waar zij geplaatst waren."
In plaats van bij de normale plekken, zullen ze nu bij thuiszorgorganisaties stagelopen. "Mijn studenten kunnen de collega's die daar zitten ondersteunen en zo hun stage behalen." Anders dan anders, maar daar leren de studenten ook weer van, zegt Van Buren. "Het is aanpassen, dat is ook een beetje inspelen op de behoefte, wat de studenten ook goed moeten leren."

Studenten willen weer aan de slag

De studenten zijn niet bang dat ze mogelijk patiënten moeten helpen die corona hebben. "Ik kan me voorstellen dat je daar wel angstig voor kan zijn, maar mijn studenten vragen daar nauwelijks naar", aldus Van Buren. Ze hebben juist zin om weer aan de slag te gaan.
"Ze zijn het best wel zat dat ze al zo'n poos thuis moeten zitten, die willen gewoon wat doen, actie! Ze willen laten zien wat ze kunnen. Ze hebben al zo lang stilgezeten, die moeten gewoon weer aan het bed. Met patiënten praten en hen ondersteunen."
Docent Hans van Buren over Nurse Force