liveblog | 16 april 2020

Coronanieuws 16 april: 22 patiënten op Friese IC's; 37 mensen overleden

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 16 april 2020, 22:34
donderdag 16 april 2020
22:27

Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van donderdag 16 april over het coronavirus. Bedankt voor het volgen! Vrijdag zijn we er weer met een nieuwe liveblog op www.omropfryslân.nl en de Omrop-app. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
21:50

Specialist over Friese verpleeghuizen: "Het virus grijpt er hard om zich heen"

"Het kost ons veel werk om de situatie in de verpleeghuizen, waar het coronavirus is aangetroffen, onder controle te houden. Het virus grijpt er hard om zich heen." Dat zegt specialist ouderenzorg Erica Gerbrandy van zorgorganisatie Patyna. De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de situatie in de Nederlandse verpleeghuizen. Het aantal bewoners en personeelsleden dat besmet is geraakt met het coronavirus, groeit nog steeds.
Erica Gerbrandy van Patyna
21:25

COVID-19 patiënten op de IC's

21:03

Zorgbelang Fryslân: Coronamaatregelen zorgen voor grote problemen

De maatregelen voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, zorgen op veel terreinen binnen de zorg voor grote problemen. Het Corona-signaalpunt van Zorgbelang Fryslân inventariseert deze klachten sinds een paar weken en heeft de grootste problemen op een rij gezet in een kritisch rapport.
Soarchbelang oer noed
19:35

Videodagboek: "Soms moet ik huilen als ik denk dat mijn vriendinnen of ouders corona krijgen"

Voor de serie 'Berjochten út it hert' maakt de familie Lont videodagboeken over wat ze bezighoudt tijdens de coronacrisis. In de nieuwe vlog vraagt mem Anyka aan de kinderen wat ze van corona vinden.
© Omrop Fryslân
19:04

"Mondkapjes niet noodzakelijk"

Een mondkapje dragen is niet noodzakelijk voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Dat vindt microbioloog Anne Marie van Elsacker van het Leeuwarder laboratorium Izore. Ze reageert op de oproep van Kamerleden om de mondkapjes in te voeren, zoals in Duitsland en België nu gebeurt. Van Elsacker ziet meer in de maatregelen die geadviseerd worden door het RIVM: thuisblijven bij lichte klachten en genoeg afstand houden van andere mensen.
18:17

22 patiënten op Friese intensive cares; 43 personen buiten de IC's

Er liggen momenteel nog 22 patiënten op de Friese intensive cares. Dat zijn er vier minder dan in de cijfers van woensdag, toen er 26 mensen op de Friese IC's lagen. Er zijn nog 43 mensen die buiten de IC's in het ziekenhuis liggen. Dat zijn er 6 minder dan woensdag. Het gaat om mensen die positief zijn getest op het coronavirus, of die het virus waarschijnlijk hebben.
17:40

Ondanks coronamaatregels doen leerlingen toch examen op school

Hoewel de meeste scholen in Fryslân de leerlingen de laatste schoolexamens thuis laten maken, laat RSG Magister Alvinus in Sneek toch de examenkandidaten naar school komen. Bogen woensdag een 25-tal leerlingen zich over het examen Management en Organisatie, donderdag stortten ongeveer vijftien leerlingen zich op het schoolexamen Griekse taal en letterkunde.
Jonathan Rinia docht in skoaleksamen © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
17:01

Professionele dartcompetitie vanuit de woonkamer: dartbond komt met 'Home Tour'

Een darttoernooi met internationale toppers, die het vanuit hun huiskamers tegen elkaar opnemen. Met dat initiatief is de internationale dartbond PDC gekomen in deze coronatijden. Vanaf vrijdagavond spelen de beste darters van de wereld dat online-toernooi: de PDC Home Tour. Twee van de darters bij de professionele dartbond komen uit Fryslân: Danny Noppert van Joure en Jan Dekker van Bolsward. Noppert zal voorlopig niet mee doen aan de Home Tour, maar de 29-jarige Jan Dekker komt zondagavond als één van de eerste spelers in actie.
© Orange Pictures
16:36

IJsboerderij Workum verandert boerderij om tot drive-in om ijs te verkopen

Het had eigenlijk een enorm drukke tijd moeten zijn, maar door de coronacrisis komt er bijna niemand naar de winkels van ijsboerderij Margje 24 in Leeuwarden en Sneek. Daarom heeft Sander Bouma met zijn gezin de boerderij waar het ijs wordt gemaakt, omgebouwd tot een echte drive-in-ijswinkel.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
16:21

Bekijk op de kaart de statistieken per gemeente (bron: RIVM)

16:02

Nadenken over mondkapjes in openbare ruimtes

Het kabinet zou moeten nadenken over het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimtes. Dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer in het wekelijkse debat over de coronacrisis. In landen als Duitsland en België worden mondkapjes sinds woensdag aangeraden, maar het kabinet zegt nog dat dat niet nodig is. De voorraad moet in de eerste plek naar de zorg, vindt het kabinet.
© Shutterstock
15:22

Zorgen over situatie verpleeghuizen

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de situatie in de verpleeghuizen. Het aantal mensen dat besmet raakt met het coronavirus in deze instellingen wordt steeds hoger.
"Hoe moeten wij voorkomen dat verpleeghuizen een brandhaard blijven", vroeg CDA-leider Pieter Heerma in een debat over het virus. Ook Lodewijk Asscher van de PvdA noemde de situatie "buitengewoon zorgwekkend".
Het sterftecijfer door het coronavirus in de verpleeghuizen is de afgelopen twee weken vijf keer zo groot worden, zei ouderendokter Nienke Nieuwenhuizen donderdag tegen de Kamerleden.
14:14

Landelijk 181 nieuwe coronasterfgevallen

Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot meer dan 3.315. Dat zijn er 181 meer dan een dag eerder. Van deze mensen stond vast dat ze besmet waren met het virus. Er zijn 29.214 bevestigde gevallen. 9.309 mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Het werkelijke dodental is hoger, omdat de registratie verschillende beperkingen heeft. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze erop getest zijn, ontbreken in de statistieken. Ook geven GGD'en sterfgevallen vaak pas na één of meerdere dagen door, waardoor de registratie achterligt op de werkelijkheid.
Landelijke CBS-cijfers over de sterfte in Nederland en de sterfte in verpleegtehuizen doen vermoeden dat het werkelijke aantal overlijden mensen als gevolg van het virus een stuk hoger ligt.
13:38

HCL wil meer fysieke spullen voor tentoonstelling

Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) wil een corona-archief maken. Het centrum heeft tot nu toe al veel digitale foto's ingestuurd gekregen, maar wil ook nog graag fysiek spul hebben. "Wij zouden graag briefjes of een coronadagboek willen hebben", zegt Klaas Zandberg van het HCL.
Er is dus spul nodig, maar naast veel foto's en video;s kwam er tot nu toe alleen een mondkapje binnen. Daarom wil het HCL graag andere spullen zoals coronabriefjes, dagboeken, posters, kaartjes enzovoort.
13:26

RIVM zal kijken naar inzet mondkapjes voor contactberoepen

Wanneer de corona-maatregelen worden afgebouwd, wordt het gebruik van mondkapjes door contactberoepen, zoals kappers, tandartsen en fysiotherapeuten, opnieuw bekeken. Directeur Jaap van Dissel van het RIVM blijft wel tegenstander van mondkapjes in de publieke ruimte. Dat zegt hij in een bijpraatsessie in de Tweede Kamer over het coronavirus. Wegens het tekort aan middelen worden mondkapjes nu alleen gebruikt in de zorg.
Ze kunnen onderdeel uitmaken van de 'exit-strategie', voor het afbouwen van de corona-maatregelen. Als mensen weer naar de kapsalon mogen, zouden kappers ze bijvoorbeeld kunnen dragen. Van Dissel waarschuwt echter wel voor zelfgemaakte mondkapjes: "Mondkapjes moeten aan bepaalde eisen voldoen."
13:15

Leeuwarder backpacker in Jordanië

Hij zit al een tijdje vast in Jordanië, backpacker Jetze Roskam uit Leeuwarden. Maar zoals het nu staat kan hij volgende week naar huis. Vorige week belden bij met Jetze, toen waren de kosten van een terugreis nog een struikelblok voor Jetze, want hij heeft het niet ruim. Maar nu de maatregelen in Jordanië strenger worden, denkt hij daar anders over. En het ziet er naar uit dat hij ook snel weer thuis kan zijn.
Beluister hier hoe het nu met Jetze Roskam gaat
12:51

Bewoners verzorgingstehuis krijgen weer visite

In verzorgingshuis Huys ter Swaach in Beetsterzwaag kan voor het eerst sinds 20 maart familie van bewoners weer op bezoek komen. Niet in groten getale tegelijkertijd, maar op afspraak in de speciaal daarvoor ingerichte 'gezellige hoek'. Er is een speciale route gemaakt naar die ruimte door de achterdeur in het voormalige zusterhuis van Lyndenstein
12:13

Mensen worden niet meer getest bij de huisarts

Huisartsen in Leeuwarden pakken de zorg voor vermoedelijke coronapatiënten gemeenschappelijk aan. Dat gebeurt op een centrale locatie in de buurt van ziekenhuis MCL. De reden voor deze aanpak is dat de noodzakelijke zorg zo beter kan worden gegeven. Bovendien kan er dan efficiënter worden omgegaan met beschermingsmiddelen en personeel.
12:10

Onderzoek naar tbc-vaccin en antistoffen in neusvocht

Het Radboudumc in Nijmegen zal samen met het UMC in Utrecht onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose de kans van 60-plussers op infectie door het coronavirus verkleint of anders de ernst van de symptomen vermindert. Er doen 1.600 mensen mee aan het onderzoek, dat donderdag begint. Uit eerder onderzoek is bekend dat het tuberculosevaccin ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan vergroten.
Het Radboudumc is ook een studie begonnen naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus in neusvocht. Het onderzoek moet uitwijzen of er na een milde infectie antistoffen zijn te vinden in het neusvocht. Dat kan belangrijke inkijken geven in de groepsimmuniteit onder de bevolking, zegt het ziekenhuis. Het onderzoek vult een studie door het RIVM aan. Bij het onderzoek wordt speciaal gekeken naar kinderen, die meestal geen of milde klachten hebben.
12:00

Drie nieuwe sterfgevallen in Fryslân

Er zijn de afgelopen 24 uur in Fryslân drie nieuwe coronasterfgevallen gemeld. Daarmee zijn er in de provincie 37 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn 23 nieuwe positieve tests bijgekomen. Dat betekent dat van 400 Friezen bekend is dat ze besmet zijn met het coronavirus. Er zijn weer tien mensen in het ziekenhuis opgenomen.
11:15

Kunstroute Open Stal gaat niet door

De kunstroute Open Stal in Oldeberkoop gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. De organisatie heeft dat besloten met pijn in het hart en steen in de maag, zegt die zelf.
De 49e editie had tussen 11 juli en 9 augustus zullen zijn. Maar het bestuur vindt het niet verantwoord om het kunstevenement te houden in de situatie waar we nu in zitten. De veiligheid van de bijna tweehonderd vrijwilligers, duizenden bezoekers, de kunstenaars en de inwoners van Oldeberkoop staat voorop.
11:03

Federatie van Huurders wil eerlijke huurprijzen

De Federatie van Huurders in de commerciële sector is een petitie begonnen voor 'eerlijke en betrouwbare huurprijzen'. "Elk moreel kompas ontbreekt bij verhuurders", zegt Wisso Wissing van de Federatie.
"Zelfs tijdens de coronacrisis worden de huren verhoogd terwijl veel huurders hun inkomen zien dalen. Wij willen dat de politiek maatregelen neemt om huurverhogingen te stoppen, huurverlaging mogelijk te maken en maatregelen te nemen die het woonrecht boven de marktwerking plaatsen."
De petitie wordt binnenkort aan de Tweede Kamer aangeboden.
10:46

Drie procent Nederlanders heeft antistoffen tegen coronavirus

Ongeveer 3 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen opgebouwd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit lopend onderzoek van bloedbank Sanquin. RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft dat in de Tweede Kamer gezegd.
Dat zou zich naar de Nederlandse bevolking vertalen naar "enkele honderdduizenden mensen" met antistoffen tegen Covid-19, aldus Van Dissel tijdens een technische briefing aan Kamerleden. Het gaat namelijk om willekeurig geselecteerde bloeddonoren die representatief zijn voor de bevolking.
10:34

Kinderartsen beginnen onderzoek naar COVID-19 bij kinderen

Nederlandse kinderartsen zijn begonnen met het verzamelen van gegevens van kinderen die in het ziekenhuis liggen door het coronavirus. Volgens hoofdonderzoeker en kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Willem Alexanderziekenhuis (WAKZ) in Leiden lijkt het erop dat COVID-19 bij kinderen milder verloopt, maar het is nog niet bekend hoe dat komt. "Ook is onduidelijk of sommige kinderen die al een andere ziekte hebben kwetsbaar zijn en wat de beste behandeling is."
Buddingh en andere onderzoekers werken samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De onderzoekers registreren, na toestemming van de ouders, gegevens van kinderen die in Nederlandse ziekenhuizen op de polikliniek worden opgenomen als gevolg van een coronavirusinfectie.
10:27

Maatregelen om huiselijk geweld in crisis beter te signaleren

Om een toename in huiselijk geweld tijdens de 'intelligente corona-lockdown' tegen te gaan, start het kabinet een voorlichtingscampagne voor slachtoffers en andere betrokkenen. Daarnaast krijgen mensen die in het onderwijs en bijvoorbeeld jeugdbescherming werken richtlijnen hoe om te gaan met signalen van geweld achter de voordeur. Dat meldt minister Hugo de Jonge. Nu Nederlanders met name thuis zitten, zijn de signalen van huiselijk geweld lastiger op te pikken. Daarnaast blijkt uit eerder onderzoek dat huiselijk geweld in tijden van spanning aanzienlijk toeneemt.
Voor leraren is een app ontwikkeld over de meldcode. De meldcode geeft aan wanneer er een melding gemaakt moet worden bij Veilig Thuis. Met die organisatie wordt ook gekeken naar een chatfunctie waar kinderen of partners alarm kunnen slaan over een onveilige thuissituatie. Daarnaast kijkt het kabinet naar initiatieven in andere Europese landen. In Frankrijk en Spanje wordt gebruikgemaakt van een codewoord dat slachtoffers in de apotheek kunnen zeggen. Italië heeft ook een app gelanceerd.
10:00

Onderwijsraad: begin scholen eerder als scholen na de meivakantie dicht blijven

Als scholen ook na de meivakantie dichtblijven, moet het nieuwe schooljaar eerder beginnen om de opgelopen leerachterstanden in te halen. Dat adviseert de Onderwijsraad aan minister Slob. Ook moeten gemeenten en scholen beter letten op kinderen voor wie het thuis niet veilig is.
Slob had gevraagd om advies over hoe leerlingen van basisscholen, middelbare scholen en het mbo na de coronamaatregelen kunnen worden bijgespijkerd. Volgens de Onderwijsraad moeten scholen zich daar nu al op voorbereiden en moet de overheid ze daarbij begeleiden. Waarschijnlijk dinsdag maakt het kabinet bekend of scholen na de meivakantie weer open mogen. Als dat niet zo is, dan pleit de Onderwijsraad voor het naar voren halen of inkorten van de zomervakantie.
09:45

Onderwijs wil graag weer open

Hoewel premier Rutte woensdag zei dat het nog wel even kan duren voor de coronamaatregelen worden versoepeld, is er in het onderwijs nog altijd hoop dat de scholen bijna weer open kunnen. "Ik hoop nog steeds na de meivakantie", zegt teamleider bij De Caleidoscoop Lilian Schoonbrood. "Ik vrees ik dat dat in fases zal gaan, volgende week hoop ik dat we daar meer duidelijkheid gaan krijgen, zodat we daar op in kunnen spelen."
Intussen wordt er vast nagedacht over de mogelijkheden, maar Schoonbrood ziet nog wel wat problemen. "Die anderhalve meter afstand zal wel een werkelijkheid worden, dat baart ons wel zorgen. Want hoe realiseer je dat bij kinderen? Daarnaast hebben we de ruimte die ons beperkt, dat is praktisch niet mogelijk."
Lilian Schoonbrood
08:58

Studenten verpleegkunde willen weer aan het werk

Studenten verpleegkunde lopen vertraging op omdat ze op moment geen stage kunnen lopen. Door het coronavirus is alles anders in de zorgsector. In ziekenhuizen zijn minder 'gewone' patiënten, studenten kunnen niet alles leren wat ze voor de opleiding nodig hebben. Hogeschool NHL Stenden hoopt er iets aan te doen met het project Nurse Force, oftewel "zuster-kracht".
Het aantal stageplekken is door de coronacrisis snel teruggelopen, vertelt docent verpleegkunde Hans van Buren. "We hebben wat terugloop van het aantal patiënten en sommige studenten kunnen gewoon niet stagelopen op de plekken waar zij geplaatst waren." In plaats van bij de normale plekken, zullen ze nu bij thuiszorgorganisaties stagelopen
08:00

Videodagboek uit het MCL: "Wanneer zouden we de piek in het Noorden kunnen verwachten?"

Jitty van den Berg is verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het MCL. Ze heeft nog maar net haar diploma en maakt nu al heel veel mee in de coronatijd. Voor de serie 'Berjochten út it hert' vertelt Van den Berg hoe ze bij patiënten een coronatest doet.
VLOG Jitty van den Berg
06:59

Hoe komt het met de 'anderhalvemetereconomie'?

Alle sectoren in Nederland moeten een plan opstellen voor de 'anderhalvemetereconomie'. Minister Erik Wiebes van Economische Zaken stelt dat zo'n protocol een voorwaarde is om op termijn weer in bedrijf te kunnen. Maar hoe doe je dat? Geesje Duursma van horecazaak De Pleats in Burgum vroeg het haar medewerkers.
Zo kwam een stagiaire met het idee om een verhoogde wek over het terras te maken, waar dan aan beide kanten mensen kunnen zitten. Daarnaast zou het ook best mogelijk zijn dat we in de toekomst meer maaltijden afhalen dan dat we voor de coronacrisis deden. Dan zou een grote afhaalbar ook een goed idee zijn.
06:05

Fryslân fan 'e Moarn

Ook op de radio en televisie houden we jullie vandaag weer op de hoogte over het coronanieuws, te beginnen met Fryslân fan 'e moarn op de radio met presentator Hans Koster tussen 6.00 en 9.00 uur. Zo is er aandacht voor het festival CityProms, dat vanwege het coronavirus niet meer doorgaat dit jaar, terwijl het een jubileumeditie is. Verder moet Campus Fryslân opnieuw digitaal toekomstige studenten winnen, omdat een fysieke open dag er even niet inzit.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga geeft een toelichting op de steun die de provincie zal geven aan dorpshuizen en kleine initiatieven voor de gemeenschap. We spreken ook met een leerkracht over het oppakken van thuisonderwijs en over het opleiden van verpleegkundigen. Want hoe doe je dat in tijden van corona?
Hans Koster © Omrop Fryslân
woensdag 15 april 2020
06:00

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in dit liveblog over het coronavirus. Ook deze donderdag 16 maart houden we jullie weer op de hoogte met het laatste nieuws over het virus. Eerst nog even het meest belangrijke coronanieuws van dinsdag:
Het volledige liveblog van woensdag is hier terug te lezen.