liveblog | 16 april 2020

Coronanieuws 16 april: 22 patiënten op Friese IC's; 37 mensen overleden

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 16 april 2020, 22:34
donderdag 16 april 2020
22:27

Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van donderdag 16 april over het coronavirus. Bedankt voor het volgen! Vrijdag zijn we er weer met een nieuwe liveblog op www.omropfryslân.nl en de Omrop-app. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
21:50

Specialist over Friese verpleeghuizen: "Het virus grijpt er hard om zich heen"

"Het kost ons veel werk om de situatie in de verpleeghuizen, waar het coronavirus is aangetroffen, onder controle te houden. Het virus grijpt er hard om zich heen." Dat zegt specialist ouderenzorg Erica Gerbrandy van zorgorganisatie Patyna. De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de situatie in de Nederlandse verpleeghuizen. Het aantal bewoners en personeelsleden dat besmet is geraakt met het coronavirus, groeit nog steeds.
Erica Gerbrandy van Patyna
21:25

COVID-19 patiënten op de IC's

21:03

Zorgbelang Fryslân: Coronamaatregelen zorgen voor grote problemen

De maatregelen voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, zorgen op veel terreinen binnen de zorg voor grote problemen. Het Corona-signaalpunt van Zorgbelang Fryslân inventariseert deze klachten sinds een paar weken en heeft de grootste problemen op een rij gezet in een kritisch rapport.
Soarchbelang oer noed
19:35

Videodagboek: "Soms moet ik huilen als ik denk dat mijn vriendinnen of ouders corona krijgen"

Voor de serie 'Berjochten út it hert' maakt de familie Lont videodagboeken over wat ze bezighoudt tijdens de coronacrisis. In de nieuwe vlog vraagt mem Anyka aan de kinderen wat ze van corona vinden.
© Omrop Fryslân
19:04

"Mondkapjes niet noodzakelijk"

Een mondkapje dragen is niet noodzakelijk voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Dat vindt microbioloog Anne Marie van Elsacker van het Leeuwarder laboratorium Izore. Ze reageert op de oproep van Kamerleden om de mondkapjes in te voeren, zoals in Duitsland en België nu gebeurt. Van Elsacker ziet meer in de maatregelen die geadviseerd worden door het RIVM: thuisblijven bij lichte klachten en genoeg afstand houden van andere mensen.
18:17

22 patiënten op Friese intensive cares; 43 personen buiten de IC's

Er liggen momenteel nog 22 patiënten op de Friese intensive cares. Dat zijn er vier minder dan in de cijfers van woensdag, toen er 26 mensen op de Friese IC's lagen. Er zijn nog 43 mensen die buiten de IC's in het ziekenhuis liggen. Dat zijn er 6 minder dan woensdag. Het gaat om mensen die positief zijn getest op het coronavirus, of die het virus waarschijnlijk hebben.
woensdag 15 april 2020