liveblog | 15 april 2020

Coronanieuws 15 april: Rutte voorziet 'overgangsfase'; twee nieuwe sterfgevallen in Fryslân

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 16 april 2020, 06:20
donderdag 16 april 2020
23:00

Eind van dit liveblog

We sluiten dit liveblog van woensdag 15 april af. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
woensdag 15 april 2020
21:55

650 miljoen euro steun voor agrarische sector

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, verschillende delen van de etenstuinbouw en de patataardappelsector te steunen vanwege de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Voor de sierteelt en de etenstuinbouw is 600 miljoen euro beschikbaar, en voor de telers van patataardappels 50 miljoen. Door de sluiting van de horeca kunnen de aardappeltelers een groot deel van hun productie niet kwijt.
21:34

Kunstroute Open Stal gaat niet door

De 49e editie van de de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop gaat niet door. De organisatie vindt het vanwege het coronavirus niet verantwoord om het jaarlijkse evenement te houden. Open Stal zou van 11 juli tot en met 9 augustus gehouden worden. De veiligheid en gezondheid van de bijna 200 vrijwilligers, circa 9.000 bezoekers, de deelnemende kunstenaars en de bewoners van Oldeberkoop staan voorop, zo laat de organisatie weten. Er zal worden nagedacht over mogelijke alternatieven.
21:22

Lieuwe Westra fietst virtueel olympische route

Het Beest fietste weer door Europa. Oud-wielrenner Lieuwe Westra reed woensdag een deel van de olympische wedstrijd van 2012 in Londen. Niet echt natuurlijk, maar met het virtuele fietsprogramma Zwift. Westra fietste de rit van vijftig kilometer vanuit zijn huis in Spanje en gaf daar commentaar bij. Hij nam het op tegen andere renners uit de hele wereld. Na ruim anderhalf uur kwam hij over de finish. Hij eindigde met de woorden: "Nu eerst maar siësta."
20:48

Videodagboek van studente Anna Rixt Sijens

Studente Anna Rixt Sijens laat in haar vlog zien hoe een schooldag er voor haar op dit moment uitziet. Normaal gesproken krijgt ze les op NHL Stenden, maar nu zit ze elke dag in haar slaapkamer en heeft ze contact met haar klasgenoten via de laptop. Meer vlogs zien van Anna Rixt Sijens en de andere vloggers van de serie 'Berjochten út it hert'? Dat kan via deze dossiersite.
VLOG Anna Rixt Sijens
20:39

De situatie bij de dierenopvang

Op Facebook gaan berichten rond dat mensen veel meer dieren naar het asiel brengen, omdat ze bang zijn dat dieren het coronavirus overbrengen. Tegelijkertijd schijnen ook veel meer mensen een dier op te halen nu ze daar tijd voor hebben. En hebben de asiels eigenlijk ook extra ruimte om dieren op te vangen als baasjes in het ziekenhuis terechtkomen of overlijden? Linda Colijn van dierenopvang De Wissel vertelde erover in het radioprogramma Weistra op Wei.
Linda Colijn van dierenopvang De Wissel in Leeuwarden
19:50

Eerste besmetting op Ameland

Op Ameland is een eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd, dat heeft burgemeester Leo Pieter Stoel bekendgemaakt. Het gaat niet om een inwoner van het eiland, de persoon waar het om gaat was op bezoek bij familie. De gemeente geeft aan dat de patiënt dinsdag met een speciale boot naar de wal is gebracht en nu in het ziekenhuis ligt.
"We wisten allemaal dat het virus Ameland niet zou overslaan", zegt de burgemeester. "Het was een kwestie van tijd dat het hier ook de kop zou opsteken. Toch is dit nieuws voor iedereen op het eiland een schok. Ik wens de patiënt sterkte en beterschap. Ik leef me met de familie die zich op dit moment zorgen zal maken. En ik spreek de wens uit dat we elkaar zoveel mogelijk helpen en steunen om deze moeilijke periode door te komen."
Huzen op It Amelân © Omrop Fryslân, Sian Wierda
dinsdag 14 april 2020