liveblog | 15 april 2020

Coronanieuws 15 april: Rutte voorziet 'overgangsfase'; twee nieuwe sterfgevallen in Fryslân

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 16 april 2020, 06:20
donderdag 16 april 2020
23:00

Eind van dit liveblog

We sluiten dit liveblog van woensdag 15 april af. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
woensdag 15 april 2020
21:55

650 miljoen euro steun voor agrarische sector

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, verschillende delen van de etenstuinbouw en de patataardappelsector te steunen vanwege de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Voor de sierteelt en de etenstuinbouw is 600 miljoen euro beschikbaar, en voor de telers van patataardappels 50 miljoen. Door de sluiting van de horeca kunnen de aardappeltelers een groot deel van hun productie niet kwijt.
21:34

Kunstroute Open Stal gaat niet door

De 49e editie van de de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop gaat niet door. De organisatie vindt het vanwege het coronavirus niet verantwoord om het jaarlijkse evenement te houden. Open Stal zou van 11 juli tot en met 9 augustus gehouden worden. De veiligheid en gezondheid van de bijna 200 vrijwilligers, circa 9.000 bezoekers, de deelnemende kunstenaars en de bewoners van Oldeberkoop staan voorop, zo laat de organisatie weten. Er zal worden nagedacht over mogelijke alternatieven.
21:22

Lieuwe Westra fietst virtueel olympische route

Het Beest fietste weer door Europa. Oud-wielrenner Lieuwe Westra reed woensdag een deel van de olympische wedstrijd van 2012 in Londen. Niet echt natuurlijk, maar met het virtuele fietsprogramma Zwift. Westra fietste de rit van vijftig kilometer vanuit zijn huis in Spanje en gaf daar commentaar bij. Hij nam het op tegen andere renners uit de hele wereld. Na ruim anderhalf uur kwam hij over de finish. Hij eindigde met de woorden: "Nu eerst maar siësta."
20:48

Videodagboek van studente Anna Rixt Sijens

Studente Anna Rixt Sijens laat in haar vlog zien hoe een schooldag er voor haar op dit moment uitziet. Normaal gesproken krijgt ze les op NHL Stenden, maar nu zit ze elke dag in haar slaapkamer en heeft ze contact met haar klasgenoten via de laptop. Meer vlogs zien van Anna Rixt Sijens en de andere vloggers van de serie 'Berjochten út it hert'? Dat kan via deze dossiersite.
VLOG Anna Rixt Sijens
20:39

De situatie bij de dierenopvang

Op Facebook gaan berichten rond dat mensen veel meer dieren naar het asiel brengen, omdat ze bang zijn dat dieren het coronavirus overbrengen. Tegelijkertijd schijnen ook veel meer mensen een dier op te halen nu ze daar tijd voor hebben. En hebben de asiels eigenlijk ook extra ruimte om dieren op te vangen als baasjes in het ziekenhuis terechtkomen of overlijden? Linda Colijn van dierenopvang De Wissel vertelde erover in het radioprogramma Weistra op Wei.
Linda Colijn van dierenopvang De Wissel in Leeuwarden
19:50

Eerste besmetting op Ameland

Op Ameland is een eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd, dat heeft burgemeester Leo Pieter Stoel bekendgemaakt. Het gaat niet om een inwoner van het eiland, de persoon waar het om gaat was op bezoek bij familie. De gemeente geeft aan dat de patiënt dinsdag met een speciale boot naar de wal is gebracht en nu in het ziekenhuis ligt.
"We wisten allemaal dat het virus Ameland niet zou overslaan", zegt de burgemeester. "Het was een kwestie van tijd dat het hier ook de kop zou opsteken. Toch is dit nieuws voor iedereen op het eiland een schok. Ik wens de patiënt sterkte en beterschap. Ik leef me met de familie die zich op dit moment zorgen zal maken. En ik spreek de wens uit dat we elkaar zoveel mogelijk helpen en steunen om deze moeilijke periode door te komen."
Huzen op It Amelân © Omrop Fryslân, Sian Wierda
19:44

Nieuwe cijfers over het aantal patiënten in ziekenhuizen met corona

Volgens het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland liggen er op dit moment 75 patiënten met het coronavirus in de Friese ziekenhuizen. Daarvan liggen er 26 op de intensive cares en 49 buiten de intensive cares. Dinsdag waren dat er nog 28 op de IC's en 37 buiten de IC's.
19:36

Rutte kijkt vooruit op een overgangsfase

Minister-president Mark Rutte wil nog niet meteen vooruitlopen op een mogelijke verruiming van de maatregelen tegen het coronavirus, maar zegt wel dat het een 'tussenweek' is. De premier waarschuwt echter wel: "Het loket gaat niet zomaar ineens helemaal open, we moeten ons voorbereiden op een overgangsfase. Het gaat om grote maatschappelijk dilemma's en praktische vragen."
Volgens Rutte en minister Hugo de Jonge zijn er drie ankerpunten als het gaat om het wel of niet verruimen van de maatregels. Als eerste de druk op de zorg, als tweede het beschermen van ouderen en kwetsbare mensen en als derde het zicht op en het inzicht in de verspreiding van het virus.
18:42

Oproep fan Antonius Ziekenhuis in Sneek

17:57

Lichtpuntjes voor Friese ziekenhuizen

De Friese ziekenhuizen zijn druk met het behandelen van mensen met het coronavirus, maar zien lichtpuntjes. Dat melden ze in een persbericht. Hoe ernstig het virus ook is, veel patiënten verlaten na verloop van tijd de Intensive Care en kunnen soms zelfs weer naar huis. Het blijft zwaar, maar er is in Friesland nog steeds ruimte om coronapatiënten op te nemen en om andere acute zorg te bieden.
Christiaan Boerma, intensivist in het MCL in Leeuwarden
17:53

Een boodschap van Jolke

16:27

CityProms gaat niet door

Het klassieke muziekfestival CityProms in Leeuwarden gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft de organisatie woensdagmiddag bekendgemaakt. CityProms zou vanaf 21 juni voor de tiende keer in Leeuwarden plaatsvinden. Het is een festival dat meerdere dagen duurt. Zo'n 1.500 beroeps- en amateurmuzikanten zouden er aan meedoen.
Momenteel zijn door het kabinet alle vergunningsplichtige evenementen afgelast tot 1 juni. Dan zouden er voor CityProms slechts drie weken overblijven om te oefenen en dat is volgens de organisatie te kort. Mogelijk dat er in de herfst nog enkele onderdelen van het evenement worden opgepakt. Het muziekfestival wordt doorgeschoven naar volgend jaar.
16:12

Spandoek in Drachten

© Vera Bontekoe
16:01

Hotelschool komt met online tv-kanaal

Stenden Hotel Management School in Leeuwarden heeft een online televisiekanaal gelanceerd voor studenten, docenten en andere mensen van de school. Met het videoplatform StendenHMS.TV proberen ze in contact te blijven in deze periode van corona. Het is in het Nederlands en Engels beschikbaar en studenten uit binnen- en buitenland kunnen er ook online colleges volgen.
14:56

Actuele stand van zaken

14:03

Dodental in Nederland op 3.134

Het aantal Nederlanders dat overleden is als gevolg van het coronavirus is toegenomen tot 3.134. Dat heeft het RIVM net bekend gemaakt. De GGD's hebben de afgelopen 24 uur 189 nieuwe meldingen over sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke dodenaantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat niet alle mensen die overlijden worden getest op het coronavirus.
13:44

'Rustig op de weg en dat blijft voorlopig zo'

Het is rustig op de weg vanwege de coronamaatregelen en dat blijft nog wel even zo. Dat is de verwachting van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Als de maatregelen nog een tijdje langer zullen duren, kan Nederland in een economische recessie terechtkomen, zegt directeur Arjen 't Hoen. "Dan kan het zo zijn dat we pas in 2025 weer op het niveau van 2019 zitten."
In maart is het verkeer al met dertig tot veertig procent afgenomen in vergelijking met maart vorig jaar. "Dat geldt niet voor vrachtverkeer, want dat blijft voor een groot deel gewoon rijden."
12:56

Kranslegging 75 jaar bevrijding in Fryslân: belangrijk, maar sober

Na de digitale Statensamenkomst eerder op de ochtend, was er woensdag in het kader van 75 jaar bevrijding in Fryslân nog een kranslegging bij het stadhuis in Leeuwarden. Alleen Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden waren daarbij aanwezig.
12:40

Passagiers Schiphol drastisch afgenomen

Het aantal passagiers dat via de luchthaven Schiphol reisde, lag in de tweede helft van maart 83 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Half maart werden strenge beperkingen voor het vliegverkeer van kracht vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het aantal vliegbewegingen nam vorige maand met 37 procent af.
12:19

Statenlid Hetty Janssen volgde de samenkomst digitaal

Hoe was het voor de Statenleden om woensdagochtend de speciale samenkomst van Provinciale Staten mee te maken? De Statenleden zaten thuis achter de computer en waren zo toch bij de samenkomst aanwezig. Onder hen was ook Hetty Janssen van de PvdA.
Hetty Janssen fan de PvdA oer de gearkomste
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
12:11

Drone van project Fryslân fan Boppen ligt achter op schema

Vanaf woensdag vliegt er twee weken lang op werkdagen drones boven de provincie om Friesen een hart onder de riem te steken. Het project Fryslân fan Boppen is bedacht door de Friese burgemeesters en LF2028. Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant zenden de beelden uit. Omdat er woensdag veel acties onderweg zijn, ligt de drone op dit moment meer dan een uur achter op schema.
© Omrop Fryslân
12:04

GGD Fryslân: twee nieuwe sterfgevallen, acht mensen positief getest op coronavirus

Er zijn weer twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over het virus, die komen van GGD Fryslân. Ook zijn er acht nieuwe positieve tests vastgesteld in onze provincie.
GGD Fryslân © GGD Fryslân
11:49

Burgemeester Buma van Leeuwarden en Commissaris Arno Brok leggen een krans

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
11:01

In Duitsland verlenging tot 3 mei

Duitsland zal de coronamaatregelen voor burgers waarschijnlijk verlengen tot 3 mei. De Duitse regering zal dat woensdag voorstellen aan de deelstaten, meldt het persbureau DPA na contacten tussen ambtenaren van de regering en deelstaten. De deelstaten hebben al laten weten voor een verlenging te zijn. Waarschijnlijk gaan de scholen wel langzaamaan open.
10:22

Brok in bevrijdingstoespraak: "Oppassen met vergelijkingen met de oorlog, ook nu"

"Het slaan van een brug tussen nu en 75 jaar geleden ligt voor de hand. Maar wij moeten oppassen met vergelijkingen met de oorlog. Vijf jaar lang zuchten onder een wrede bezetter, dat gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Zelfs nu." Dat zei Commissaris van de Koning Arno Brok woensdagochtend in zijn toespraak over de bevrijding van Fryslân 75 jaar geleden. Hij deed dat in een bijzondere samenkomst van Provinciale Staten.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
09:44

'Open sanitaire ruimtes op kleine campings'

In een brief aan het Veiligheidsberaad, waarin de 25 veiligheidsregio's vertegenwoordigd zijn, vraagt de Stichting Vrije Recreatie om het openstellen van de sanitaire ruimtes op kleinschalige campings in het kader van een intelligente start-up van Nederland. Langzaamaan wordt al gesproken over het opstarten van de Nederlandse economie en het minder streng maken van enkele regels. De Stichting Vrije Recreatie, waarbij zo'n 1.200 kampeerterreinen bij zijn aangesloten, denkt na over de mogelijkheden om kleine campings op korte termijn weer open te laten gaan.
09:00

Straks Statenvergadering 75 jaar bevrijding

De minister van Binnenlandse Zaken, ambassadeurs uit diverse landen en veteranen. Ze zouden allemaal naar Fryslân komen om feestelijk stil te staan bij 75 jaar bevrijding van onze provincie. Maar toen kwam de corona-crisis en werd alles anders, ook voor commissaris van de Koning Arno Brok.
"Toch is het belangrijk om bij deze dag stil te staan", volgens Brok. "Vrijheid is een groot goed en het waard om te vieren en te herdenken. Ook in deze tijden dat mensen zorgen hebben over corona. Samen deze dag vieren verbindt, geeft kracht en biedt troost."

Statenvergadering live

De Statenvergadering is straks vanaf 09.55 uur live te zien bij Omrop Fryslân op televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app. Met daarin de bijeenkomst, de toespraak van de commissaris en twee muzikale bijdragen van Elske DeWall.
Commissaris van de Koning Arno Brok over wat wij straks kunnen verwachten
75 jier frijheid Fryslân © Tresoar
08:29

Buurtsportcoaches en jongerenwerkers tegen corona

In de gemeente Súdwest-Fryslân worden de buurtsportcoaches en jongerenwerkers ingezet om te zorgen dat kinderen zich ook goed aan de coronamaatregelen houden. Volgens burgemeester Jannewietske de Vries houden de kinderen in Súdwest-Fryslân zich over het algemeen goed aan die regels, maar de afstand van anderhalve meter is soms nog wat lastig. "Hoe langer je thuiszit, des te moeilijker het wordt", zegt De Vries.
Daarom zijn de buurtsportcoaches en de jongerenwerkers ingezet. Zij zorgen voor sport en activiteiten voor de kinderen en zoeken hen op op straat. Daar zit volgens de burgemeester nog wel de uitdaging. "Wij kennen de plaatsen waar het risico wat hoger is, maar wij moeten het bij de kinderen kunnen brengen."
Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân
08:13

Videodagboek in de ambulance: "De man van een verdachte coronapatiënt moesten we achterlaten"

Het moment dat Ekelien Steenska van Kijlstra Ambulancezorg een patiënt, die verdacht wordt van corona ophaalt, doet veel met haar. Dat vertelt ze in een vlog voor de serie 'Berjochten út it hert'. Het is zowel voor haar, de familie als de patiënt emotioneel omdat de mensen niet weten wanneer ze hun naasten weer zien.
© Omrop Fryslan
07:28

"Regering negeerde adviezen over aanpak pandemieën

De Nederlandse regering heeft sinds de ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 in drie opeenvolgende adviezen de raad gekregen kennis en kunde over pandemieën te bundelen en internationale samenwerking te zoeken. Maar actie bleef uit, blijkt uit een reconstructie van Trouw. Het gevolg van het uitblijven van zo'n samenwerking is dat landen overvallen werden door het nieuwe coronavirus en er geen gemeenschappelijk beleid is. De meeste afzonderlijke landen kampen met tekorten aan materiaal, terwijl ieder voor zich op een eigen manier uit de crisis probeert te komen. Op tientallen plekken wordt inmiddels onderzoek naar een vaccin gedaan.
07:00

Dronevluchten Fryslân fan Boppen beginnen

De dronevluchten van het project Fryslân fan Boppen beginnen woensdag. Fryslân fan Boppen is bedoeld om de Friezen een hart onder de riem te steken in deze coronatijd en zal beelden laten zien van Fryslân en de Friezen. Een gedeelte van de film is woensdagmiddag op onze website en op televisie te zien. Daarnaast zal de volledige opname donderdagmiddag te zien zijn bij Omrop Fryslân en via de Leeuwarder Courant.
Projectmanager Lieuwe Krol
© Omrop Fryslân
06:31

Speciaal coronalied

Een groep Leeuwarder folk-muzikanten heeft samen met de Schotse artiest Bob Ferguson een speciaal coronalied gemaakt. Het nummer dat de titel "we can be one" heeft meegekregen werd in korte tijd geschreven door Lennart Boonstra en opgenomen door Menno Schilstra. In totaal hebben zo'n vijftien mensen meegewerkt aan het nummer en zo'n tien aan de clip die op Youtube staat. Bijzonder is dat iedereen zijn eigen bijdrage thuis heeft opgenomen. Ze willen met deze clip de onderlinge band van folkmuzikanten uitstralen en iedereen in deze moeilijke tijd een hart onder de riem steken.
Luister naar de bijdrage over het speciale coronalied
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
06:05

Fryslân fan 'e moarn

Ook op radio en televisie houden we u vandaag weer op de hoogte over het coronanieuws, te beginnen met Fryslân fan 'e moarn op de radio met presentator Hans Koster tussen 06.00 en 09.00 uur. Zo is er aandacht voor het coronalied dat verschillende muzikanten in Leeuwarden gemaakt hebben. Het lied met de titel 'we can be one' is een initiatief van Lennart Boonstra, frontman van Plunder en de groep Varend Volk.
Ook is er aandacht voor een persoonlijk verhaal over hoe het coronavirus mensen met dementie treft. Hoe reageert de wereld op mensen die het niet helemaal mer snappen? Lineke Visser schreef een intiem stuk over haar moeder die door Alzheimer niet goed doorheeft wat het coronavirus betekent en waarom ze niet meer boodschappen kan doen.
Hans Koster © Omrop Fryslân
dinsdag 14 april 2020
06:00

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom in dit liveblog over het coronavirus. Ook deze woensdag 15 april houden we u hier weer o de hoogte met het laatste nieuws over het virus. Eerst nog even het belangrijkste nieuws van dinsdag:
Het volledige liveblog van dinsdag is hier terug te lezen.