SportCast: "Ik zou niet onder Roozemond kunnen werken, wel naast hem"

Het avontuur in Australië is plotseling ten einde gekomen voor Gertjan Verbeek. Hij is coach van Adelaide United maar door de coronacrisis maakt de club zijn salaris niet meer over. Verbeek is met een van de laatste vluchten van Australië naar Nederland gekomen en zit nu in Dalfsen in quarantaine met zijn vrouw en dochter. Hij vertelt er uitgebreid over in de nieuwe SportCast.
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, via Apple Podcasts in de podcast-apps. Daar zijn ook alle voorgaande SportCasts terug te luisteren.

Australië

Verbeek heeft veel meegemaakt in minder dan een jaar in Australië. Eerst won hij met Adelaide United de beker. Naast het veld maakte hij de bosbranden in het land mee. En nu is zijn tijd er vooralsnog afgelopen. Hij krijgt niet meer uitbetaald en is bang dat hij woensdag nog meer slecht nieuws krijgt uit Australië. "Ik denk dat we nog meer slecht nieuws krijgen. Ik ben bang dat we de maand maart ook niet uitbetaald krijgen. Dat dat zomaar kan, is raar. Het gaat als een nachtkaars uit."
Australiërs kunnen nog rekenen op een tegemoetkoming van 750 dollar van de overheid, maar omdat Verbeek een buitenlander is, geldt dat niet voor hem. Hij weet niet of hij nog teruggaat naar Adelaide, ondanks dat zijn contract nog een jaar doorloopt. Volgens Verbeek is het ook maar afwachten of sommige Australische clubs niet failliet gaan.
In de tijd dat er nog wel gewoon gevoetbald werd in de Australische A-League had Verbeek het naar zijn zin; "De kwaliteit is te vergelijken met de Keuken Kampioen Divisie. Ik denk dat Cambuur hier meedoet om het kampioenschap. Wij hebben meegedaan bij de bovenste zes plaatsen en de beker gewonnen, dus dat was prima."

SC Heerenveen

Hoe de toekomst van de oud-trainer eruitziet, is nog niet zeker. Hij houdt alle opties open, al lijkt het hem ook wel wat om het trainingspak te verruilen voor het nette pak. "Het is niet uitgesloten dat ik ergens als trainer voor de groep verschijn, maar ik zou ook graag de beleidsmatige kant op willen."
De logische vervolgvraag is natuurlijk: kan dat bij Heerenveen? "Ik vind het nog steeds een hartstikke mooie club. Ik denk dat ik nog steeds hartstikke goed pas bij de cultuur van Heerenveen, hoe die was en hoort te zijn. Ik vind het hartstikke leuk dat een van mijn vroegere spelers, Johnny Jansen, het momenteel hartstikke leuk doet."
Vorig jaar heeft Verbeek geprobeerd invloed binnen de club te krijgen, met een hele groep clubmannen als Foppe de Haan en Riemer van der Velde. Directeur Cees Roozemond is met hen in gesprek geweest, maar heeft ervoor gekozen geen gebruik van hen te maken. Kan Verbeek samenwerken met Roozemond? "Ik zou niet als manager onder Roozemond kunnen werken, wel als directeur naast hem. Dat zou misschien kunnen. Maar dan moet je gesprekken voeren, dan moet je zien of je elkaar kunt vinden. Vorig jaar konden we elkaar niet vinden, dat is duidelijk."
Gertjan Verbeek © Omrop Fryslân

Heerenveen-elftal van de eeuw

Echt clubmensen van SC Heerenveen vragen we in de SportCast naar een speler die volgens hem of haar thuishoort in het 'elftal van de eeuw'. Dat is omdat SC Heerenveen dit jaar honderd jaar bestaat. Van de elf plakken is al één weggegeven, natuurlijk aan Abe Lenstra. Gertjan Verbeek kiest voor Paul Bosvelt. "In die tijd was hij voor ons de missing link op dat moment. Ik heb ontzettend fijn met hem gewerkt. Leeftijd zegt niets, het gaat om motivatie."
Afwisselend praten sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber en Arjen de Boer in de SportCast jou elke maandag bij over al het sportnieuws. De presentatie is in handen van Geert van Tuinen.