Directeur Maritieme Academie wil school weer open hebben: "Varen leer je op een schip"

Als het even kan moet de Maritieme Academie in Harlingen na de meivakantie weer open. Volgens directeur Arjen Mintjes lopen de leerlingen een achterstand op, als ze niet in de school les kunnen krijgen. "Varen moet je gewoon leren op een schip of een simulator."
Arjen Mintjes
De school in Harlingen beschikt over meedere echte schepen en over "een van de meeste geavanceerde scheepssimulatoren ter wereld". De school heeft een versimpelde versie van die simulator geschikt kunnen maken voor op de laptop, zodat de leerlingen thuis niet stil hoeven te zitten. "Het is leuk dat ze zo kunnen oefenen, maar we hebben vier opleidingsschepen die stil liggen en we willen graag weer met die echte schepen aan de gang."
Arjen Mintjes in de simulator © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Volgens Mintjes is het een slechte zaak dat de leerlingen een half jaar achter lopen. "Wij werken voor een branche waar een groot tekort is aan personeel. Onze leerlingen vormen een belangrijk aandeel van het personeel aan boord. En dus willen wij graag aan die branche op tijd goed opgeleid personeel leveren."