Docent verpleegkunde pakt zijn oude beroep weer op en werkt nu op ic

Hij doet het omdat de sitiuatie zeer ernstig is: Peter Elgersma uit Heerenveen vervult vanwege de corona-uitbraak een dubbelrol. Als docent verpleegkunde begeleidt hij leerlingen op het Friesland College. En hij staat ook aan het bed op de intensive care van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.
Portret ferpleechkundige Peter Elgersma
Tweede paasdag liep hij nog rond op de intensive care en dinsdag had verpleegkundedocent Peter Elgersma via een videoverbining overleg met andere docenten. Ze deelden ervaring uit die ze hebben opgedaan. Veel leerlingen lopen stage in een zorginstelling en hebben het moeilijk met de corona-uitbraak.
Elgersma besloot zijn oude beroep als verpleegkundige weer op te pakken. Nu de situatie precair is, wil hij zijn hulp aanbieden en daarvan wordt dankbaar gebruik gemaakt. Naast het werk op de corona-afdeling gaan zijn lessen gewoon door. Hij begeleidt leerlingen op afstand.
In beschermende kleding aan het werk op de ic © Peter Elgersma, eigen foto
Elgersma werkt in het ziekenhuis als 'runner' en op de 'omloop'. Het is zijn taak verpleegkundigen te ondersteunen. Hij brengt materialen langs zoals mondkapjes en zorgt ervoor dat er bedden klaarstaan. Tijd om te wennen heeft hij niet echt nodig, hoewel het al bijna twintig jaar geleden is dat hij in het ziekenhuis werkte.
"Als je eens verpleegkundige bent geweest, blijf je dat. Veel zaken die voorbij komen op de intensive care komen me bekend voor." Toch schrikt hij van de ernstig zieke coronapatiënten. "Ik had er door de media wel een beeld van. Ik heb wel het een en ander meegemaakt, maar dit is toch 'een stukje bewustwording'. Het lijkt alsof de mensen slapen. Ze zijn echt heel ernstig ziek."
De docent verpleegkunde had niet kunnen bevroeden dat hij ooit weer in het ziekenhuis zou werken. "Het is heel dankbaar werk dat ik iets terug kan doen voor de zorg." Elgersma wordt wel geconfronteerd met een werkelijkheid die buitengewoon hard is, wanneer hij ziet hoe zwaar het werken met coronapatiënten is. "Daar heb ik echt veel respect voor. Ze werken twee uur op en twee uur af. Dat moet ook wel, omdat het vanwege de warmte echt heel zwaar is."
Elgersma blijft voorlopig op de intensive care werken. Het is afwachten hoe het aantal patiënten zich ontwikkelt. "Als er behoefte aan is blijf ik hier aan het werk en anders ga ik weer volledig het onderwijs in."