Man uit Oosterwolde leider van gewelddadige wapenbende

Hendrik van der H. uit Oosterwolde, de man die gezien wordt als de leider van een bende die eind februari opgerold is, wordt verdacht van wapenhandel, oplichting en poging tot doodslag. Verder staat op de aanklacht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling, mensenhandel en het bezit van vuurwapens en munitie. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekend gemaakt. Van der H. wordt woensdag opnieuw voorgeleid aan de rechter-commissaris.
© Omrop Fryslân

Twee verdachten worden vrijgelaten

De rechter-commissaris moet bepalen of het voorarrest van Van der H. en zeven andere verdachten verlengd wordt met nog eens drie maanden. Twee andere verdachten worden vrijgelaten. Er is voorlopig geen aanleiding deze twee langer vast te houden.
Mensenhandel is een nieuwe verdenking tegen Van der H.. Het OM wil daar niet inhoudelijk ingaan. Bij mensenhandel kan dan bijvoorbeeld gedacht worden aan gedwongen prostitutie of het onder dwang werken in een hennepkwekerij.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Belgische connectie

Van der H. werd op 27 februari samen met een inwoner uit Hoogeveen aangehouden in een kringloopwinkel in Oosterwolde. Bij een doorzoeking werden wapens, munitie, explosieven en drugs gevonden. De politie gaat ervan uit dat de winkel het hoofdkwartier was van de organisatie. Gister werd bekend dat er banden zijn met een bende uit Antwerpen. De groep uit Oosterwolde leverde wapens en explosieven aan de Belgen.
Volgens het OM staan beide zaken los van elkaar. "Wij deden hier al onderzoek naar de hoofdverdachte, Van der H.. We kregen een melding dat hij bezig zou zijn met het plegen van strafbare feiten. Tijdens dat onderzoek kregen we een steeds duidelijker beeld van wie er nog meer bij betrokken waren", zo zegt woordvoerder Bart Olmer van het OM "Beide onderzoeksteams hebben wel informatie gedeeld maar geen gezamenlijk onderzoek gedraaid."
De zaak in Antwerpen kwam aan het rollen nadat het de politie gelukt was afluisterapparatuur te plaatsen in een woning van één van de verdachten. Uit de opgevangen gesprekken werd duidelijk dat de wapens en explosieven afkomstig waren uit Noord-Nederland.
© Pro News

Schietpartij Drachten

Langzaam wordt ook duidelijk wat er zich afgespeeld heeft bij de arrestatie van één van de verdachten in Drachten. Daar werd een 43-jarige inwoner uit Marum in zijn been geschoten. Dat gebeurde toen de man wapens wilde overdragen. De recherche had de zaak de hele tijd onder controle en de verdachte in beeld, zo stelt het OM. Het lijkt er dan ook op dat de politie de zaak in scène heeft gezet om de Marummer op heterdaad te kunnen betrappen.
Verslaggever Hayo Bootsma over de zaak
Bij de verschillende invallen zijn veel wapens in beslag genomen. Het gaat om drie Kalashnikovs, verschillende handvuurwapens, zware explosieven en munitie van verschillende zware kaliberwapens. Verder werd kruid gevonden, kapmessen, honkbalknuppels en zuur. In de auto in Drachten werden twee Kalashnikovs, twee pistolen en drie kilo amfetamine aangetroffen. In een andere auto zijn twee automatische wapens gevonden, waaronder een Kalashnikov. In een doorzochte woning zijn de lege verpakkingen gevonden van handgranaten.
De politie wist verder bij de doorzoekingen beslag te leggen op computers, simkaarten, telefoons, valse identiteitsbewijzen en administratie. Tevens werd in de tuin van een van de verdachten een ingegraven ton gevonden en werd met hulp van in zoekploeg met röntgenapparatuur van Defensie een afgesloten kluis gevonden.