Omrop TIP: Film 'Een prachtige daad', over jonge voetballers in de oorlog

Jonge voetballers uit Amsterdam overleefden het laatste oorlogsjaar bij gastgezinnen in Heerenveen en Oranjewoud. In de documentaire 'Een prachtige daad' vertellen ze wat deze periode voor hen heeft betekend. De film is op dinsdag 14 april te zien bij Omrop Fryslân, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.
Doku Een prachtige daad
In de oorlogsjaren werd er nog volop gevoetbald in Nederland, maar in de zomer van 1944 kwam daar een einde aan. Nederland was verdeeld in bevrijd en bezet gebiet. Amsterdam raakte geïsoleerd van de buitenwereld, er waren grote voedseltekorten. Het bestuur van VV Heerenveen (de 'moederclub' van sc Heerenveen) wilde de voetbalclubs in Amsterdam helpen. Ze konden een veilig thuis bieden aan jonge voetballers, zo liet het bestuur weten.
Bestjoer VV Heerenveen © Museum Heerenveen
Uiteindelijk kwamen er 86 jongens naar Heerenveen en Oranjewoud. Zij speelden bij Ajax, DWS, Blauw Wit en De Volewijckers. Eén van de gastgezinnen was dat van Abe Lenstra en zijn vrouw. Ook toen was Abe al een idool. De jongens hadden het goed in Fryslân. Ze hoefden meestal niet naar school én ze konden blijven voetballen.
Abe Lenstra en syn frou Hil © Museum Heerenveen
In de zomer van 1945 keerden de voetballertjes terug naar Amsterdam. Het was daar nog armoede en ellende. De voetbalclubs waren VV Heerenveen dankbaar. Het bestuur van DWS schreef: "Beste mensen uit Heerenveen, jullie hebt prachtig werk gedaan. Niet medelijdend hoofdschuddend 'gekletst' over die arme Amsterdammertjes, maar jullie hebt iets gedaan, waarvoor wij jullie ten hoogste dankbaar zijn."
Befrijdingsoptocht Hearrenfean © Museum Heerenveen
Tot op de dag van vandaag denken de Amsterdamse clubs met warmte terug aan deze 'prachtige daad'. Voor veel jongens was de periode van invloed op hun latere leven, vertellen ze in de documentaire. 'Een prachtige daad' (2019) is gemaakt door Vanessa de Gaay Fortman en Pim van Bezooijen in opdracht fan Ajax Erfgoed.
Met de film wil Ajax sc Heerenveen bedanken voor de onvergetelijke daad en de gastvrijheid van 75 jaar geleden, en dat in het jaar dat de Heerenveense club 100 jaar bestaat. Ajax toont hiermee zijn betrokkenheid met het thema '75 jaar bevrijding'. De film is eind 2019 getoond in de Johan Cruijff Arena en in het Abe Lenstrastadion. Op 14 april 2020 zou er een voorstelling zijn in het Posthuis Theater in Heerenveen, maar die kan door de coronacrisis niet plaatsvinden. Omrop Fryslân heeft daarom besloten 'Een prachtige daad' in zijn geheel uit te zenden op dinsdag 14 april. Op 9 mei presenteert Fryslân DOK een verkorte versie bij NPO2 en Omrop Fryslân.
Vanessa De Gaay over de documentaire
VV Heerenveen yn de oarloch © Omrop Fryslân
'Een prachtige daad', de documentaire van Vanessa de Gaay Fortman en Pim Bezooijen is te zien bij Omrop Fryslân op dinsdag 14 april 's avonds om 21.00 uur.