Friese ziekenhuizen tevreden met online consult

Nog altijd kunnen in de Friese ziekenhuizen veel afspraken niet doorgaan door het coronavirus. Een consult op afstand kan dan uitkomst bieden. Tot een paar weken geleden werd dat middel nog maar op kleine schaal ingezet. Intussen zijn er alleen in het ziekenhuis van Heerenveen al bijna 100 van zulke afspraken gepland. En de verwachting is dat het webcam-consult blijft, ook na de coronacrisis.
Online konsult © ANP
"Het is voor ons wel even wennen geweest", vertelt Gezondheidszorg-psycholoog Eve Dumas van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. "Maar we merken dat het eigenlijk heel erg goed gaat. Het is natuurlijk wel een hele nieuwe behandelingsmethode. Ik denk dat er absoluut consulten zijn die niet online zijn te doen, zoals lichamelijke consulten, maar psychologen kunnen bijvoorbeeld heel goed behandelingen blijven bieden." Bovendien, zegt Dumas, kan medisch personeel op deze manier ook contact houden met mensen die nu op corona-afdelingen liggen.

Werkwijze

"De patiënt krijgt een link via de e-mail en komt bij ons zo in de virtuele spreekkamer. Zo zien we elkaar dan via beeld. Ik stel geen andere vragen dan die ik bij een regulier consult aan de orde zou stellen." Niet alle patiënten beschikken over een computer of mailadres. "Maar wij merken dat de overige mensen het heel prettig vinden om toch in contact te blijven."

Online consult bevalt goed

Dumas verwacht dat de online consulten blijven, ook als de coronacrisis in de toekomst voorbij zal zijn. "We hebben eigenlijk al vrij snel gezegd dat we op deze wijze, op afstand, willen blijven werken. Het is fijn om mensen in echt te zien, maar toch zijn er mensen die het als belastend ervaren om voor een gesprek naar ons ziekenhuis te komen, bijvoorbeeld bewoners van de Waddeneilanden of mensen met een lichamelijke beperking of een vervoersprobleem. Op deze manier kunnen we deze mensen toch zorg bieden en daarom willen we er ook verder mee als de coronacrisis voorbij is."
Gezondheidszorg-psycholoog Eve Dumas