Aardbeien kopen uit de automaat in Berltsum

Annie en Aard Cornelissen van de aardbeienkwekerij in Berltsum regelen de verkoop voor de omgeving sinds het uitbreken van het coronavirus via een automaat. Het zijn bijzondere tijden, die vragen om creatieve oplossing. Daarom zet het bedrijf ook horecapersoneel in, nu sommige werknemers uit Roemenië niet naar Fryslân kunnen komen.
aardbeien © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
"Gedurende het jaar hebben wij negen mensen hier aan het werk. Vanaf mei zijn dat er zo'n 15 of 16", vertelt het echtpaar. "Sommige medewerkers konden hier nog gewoon komen in februari, maar enkelen konden rond half maart de grens niet meer overkomen. Sommige mensen willen juist ook graag thuis blijven bij hun familie in Roemenië. We zijn dan ook heel blij dat een aantal mensen toch nog is gekomen om te plukken, want anders zouden wij wel een probleem hebben."

Horecapersoneel

Toch is het Annie en Aard Cornelissen gelukt om de bezetting rond te krijgen. "We zijn in onze eigen kring gaan zoeken naar mensen die normaal gesproken in de horeca werken. Dat heeft nu twee mensen opgeleverd en in mei willen we er dan nog drie mensen bijvragen om het plukwerk uit te voeren. Dat hoeven niet perse mensen uit de horeca te zijn, maar iedereen die zonder werk zit is dan welkom. In de economische hoogconjunctuur was het lastig om Nederlanders of Friezen te vinden in de kassen, maar nu door de coronacrisis krijgen we aanmeldingen van mensen uit eigen land die graag hun handen uit de mouwen willen steken."
Aardbeien uit de automaat © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Aardbeien uit de automaat

En om de aardbeien te verkopen aan de eigen omgeving is ook gedacht om dat volgens de opgelegde maatregelen van het RIVM te doen. "Wij verkopen onze aardbeien in bakjes uit een automaat. En deze maken we natuurlijk iedere keer goed schoon, zodat mensen veilig van een vers bakje fruit kunnen genieten."