liveblog | 14 april 2020

Coronanieuws 14 april: Woede over volle treinen en zwartrijders in coronatijd

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 16 april 2020, 10:07
dinsdag 14 april 2020
23:00

Eind van dit liveblog

We sluiten het liveblog van 14 april af. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
22:47

Directeur Hettinga van Arriva doet een oproep

Directeur Anne Hettinga van Arriva is er niet blij mee dat een trein van Leeuwarden naar Groningen maandagavond te vol met reizigers zat. De trein heeft een tijd stilgestaan in Buitenpost en de machinist vroeg mensen uit te stappen. Nadat een aantal dat gedaan hadden kon de trein weer verder. De verleiding is voor veel mensen groot om in het weekend het openbaar vervoer te gebruiken, ook al is het niet noodzakelijk. Arriva roept op dat niet te doen.
Dinsdag werd ook bekend dat het aantal zwartrijder de laatste tijd groter wordt. Hettinga zit erg in over de veiligheid van zijn personeel en wil niet dat ze handhavers moeten worden. "ees nou gewoon sportief en doe mee aan wat het overgrote deel van de Nederlanders doet. Betaal voor het openbaar vervoer om te voorkomen dat er omstandigheden voordoen waardoor een ander in gevaar komt.
Directeur Anne Hettinga van Arriva
22:34

Thuis schoolexamens maken

De scholen zijn nu al een paar weken leeg, maar de leerlingen moeten wel hard aan het werk. De examenklassen hoeven geen centraal examen meer te maken, maar wel schoolexamens. Annelie Lemke uit Hempens zit in 5 HAVO op het Piter Jelles Impuls in Leeuwarden. Voor haar stond dinsdagochtend het examen Engels op het programma. Verslaggever Jeroen Boersma ging bij haar langs om te zien hoe anders dat is dan wanneer ze het op school zou maken.
Thús eksamens meitsje
21:20

Maritieme Academie wil snel weer opengaan

Als het half kan, moet de Maritieme Academie in Harlingen na de meivakantie weer open. Volgens directeur Arjen Mintjes raken de leerlingen teveel achterop als ze niet op school les kunnen krijgen. "Varen moet je gewoon op een schip of in een simulator leren"
Arjen Mintjes
19:21

Mogelijk tijdelijk verbod op uitverkoop

De Tweede Kamer wil een tijdelijk verbod op de uitverkoop in winkels. De Kamer kijkt naar de mogelijkheden daarvoor en hoopt zo snel mogelijk met uitsluitsel te komen. Het gaat om een verbod voor alle winkels die geen eten verkopen, zowel online als in de winkel. Met die maatregel moeten kleine ondernemers beschermd worden tegen grote bedrijven die nog wel open zijn en met prijzen stunten.
18:22

Terug in het oude zorgberoep

Hij doet het omdat de sitiuatie zeer ernstig is: Peter Elgersma uit Heerenveen vervult vanwege de corona-uitbraak een dubbelrol. Als docent verpleegkunde begeleidt hij leerlingen op het Friesland College. En hij staat ook aan het bed op de intensive care van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Lees het hele verhaal van Elgersma hier.
Portret ferpleechkundige Peter Elgersma
18:09

Plannen voor nieuw festival in Harlingen

Diverse partijen in Harlingen werken aan een nieuw festival voor na de coronacrisis. Het moet een cultureel festival worden, midden in de stad, met muziek, theater, vermaak en gezelligheid. Vanwege het coronavirus gaan veel evenementen niet door. Zo zijn de Visserijdagen afgelast, maar ook de Harlinger Feestweek in de tweede week van juni. Sommige onderdelen daarvan worden mogelijk opgenomen in het nieuwe festival Welkom aan Zee. Het is nog onduidelijk wanneer dat festival zal plaatsvinden. De initiatiefnemers kijken met de gemeente naar een geschikt weekeinde na de zomervakantie.
maandag 13 april 2020