Opgerolde criminele organisatie in Oosterwolde had banden met bende in Antwerpen

De criminele groep, die eind februari is opgerold in onder meer Oosterwolde, verhandelde wapens en explosieven aan een bende in Antwerpen. Dat schrijft de Belgische krant de Gazet van Antwerpen. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er een verband is tussen beide zaken. Omdat het onderzoek nog loopt, wil het OM verder niet inhoudelijk reageren.
Een aanhouding in Drachten in dezelfde zaak © Pro News
De politie heeft in Antwerpen de afgelopen weken acht mensen aangehouden en op 39 locaties invallen gedaan. Daarbij zijn handgranaten, vuurwapens, explosieven en veel drugs gevonden.
Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens de Gazet van Antwerpen dat de wapens en explosieven uit Noord-Nederland van de groep die hier eind februari is opgerold.
Eind februari deed de politie op zeventien locaties invallen in Noord-Nederland. Daarbij werden in totaal tien mensen aangehouden, onder wie drie Friezen: een 34-jarige man uit Oosterwolde en twee mannen van 31 en 34 jaar uit Leeuwarden. Bij een arrestatie in Drachten werd geschoten, daarbij raakte een verdachte van 43 uit het Groningse Marum gewond.
Oosterwolde en de kringloopwinkel daar lijken het centrum van de zaak. De politie houdt er rekening mee dat het gebouw het hoofdkwartier is van de organisatie. De eigenaar van de kringloopwinkel is een van de tien mensen die is opgepakt.
Bij de invallen en aanhoudingen in Noord-Nederland heeft de politie onder meer beslag gelegd op drie kalasjnikov-geweren, pistolen, drugs en andere munitie.
De politie bij de inval in de kringloopwinkel in Oosterwolde © De Vries Media
De Belgische recherche had een appartement in Antwerpen vol gehangen met afluisterapparatuur. In de gesprekken tussen de Belgen en de Nederlanders wordt onder meer uitgelegd hoe mobiele telefoons kunnen worden gebruikt als ontstekingsmechanisme. "Je moet die draad met dat punt verbinden, dan moet je drie minuten wachten. Pas op, niet hier proberen of we vliegen de lucht in", wordt gezegd.