Sociale afstand op het water: "Anders moeten mensen uit de boot stappen"

De 1,5 meter-regel geldt niet alleen op het vasteland, maar ook op het water. Door het mooie paasweer gaan veel mensen dit weekend met de boot eropuit. "We letten niet alleen meer op snelheid en overlast", zegt Tjitte Bleeker van Handhaving Sneek. "We kijken ook of mensen goed afstand houden in de boot. Mocht dat niet lukken, omdat ze met te veel mensen op een boot zitten, dan moeten die personen eruit stappen."
Sociale afstand op het water
"We merken dat het minder druk is op het water dan andere jaren", zegt Bleeker, terwijl hij met zijn collega Ruud D'Heer in een kleine boot stapt. "Maar we zien wel dat er noch veel overlast is van jongeren die te hard varen."
Bleeker en D'Heer stappen op bij het havenkantoor aan de Oppenhuizerweg en varen de hele dag door de binnengrachten van Sneek. "Het valt ons op dat we toch een aantal meldingen van overlast binnenkrijgen. We hebben vandaag drie mensen een bekeuring gegeven. Dan gaat het vooral over te hard varen op het binnenwater van Sneek. Dan bellen de omwonenden ons op. Dat gebeurt mij nog te vaak, want ik wil dat die mensen rust hebben."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Ho, stop!", roept Bleeker onverwacht. In de verte komt een bootje aan met twee jongeren erop. De meisjes worden door de handhaving naar de kant gehaald. Bleeker en D'Heer letten vooral nog op snelheid en overlast, maar corona is ook een onderdeel van de controle geworden. Zij controleren nu dat de watersporters op 1,5 meter van elkaar zitten. "We zien dat deze meisjes op goede afstand van elkaar zitten", zegt Bleeker. "Mocht dat niet zo zijn, dan vragen we mensen om uit de boot te stappen."
Voor het paasweekend verwacht Bleeker niet zoveel drukte als vorig jaar. "Toen lag de gracht hier vol met boten. Dit jaar wordt het wel mooi weer, maar ik denk dat de meeste mensen zich wel aan de maatregelen houden en gewoon thuisblijven."