Experts: "Banken moeten horeca- en toerismesector helpen"

Banken staan niet te springen om bedrijven te helpen die in de horeca en het toerisme met financiële problemen kampen door de coronacrisis. Dat zeggen vertegenwoordigers uit de beide sectoren. Zij luiden daarom de noodklok.
Veel bedrijven hebben acuut geld nodig, omdat er geen inkomsten zijn. Zo moeten de salarissen van april worden betaald en in mei wacht het vakantiegeld. Er dreigt dus op korte termijn een probleem voor bedrijven, waarschuwt bijvoorbeeld Marjon Soepboer.
Zij is sectorspecialist Recreatie en Toerisme bij YnBusiness en heeft veel contact met bedrijven. De nood is hoog, zo blijkt. Maar bij de banken gebeurt nog niet veel.

"Provincie moet rol spelen"

"Het is treurig wat ik allemaal hoor over de relatie tussen ondernemers en banken. Bedrijven moeten daar nu aankloppen. Zelfs bedrijven die nog nooit de bank nodig hadden, omdat ze het met de eigen middelen wel redden. Maar voorschotten zijn nog niet binnen. Het is voor de sector wenselijk dat de provincie hierin een rol kan spelen."
De problemen zijn afgelopen week besproken in een commissievergadering van Provinciale Staten. Gedeputeerde Avine Fokkens zei dat ze de problemen bij de banken wil aankaarten.
Er is dan bijvoorbeeld geen cash beschikbaar om in april de salarissen te bepalen en daarna ook het vakantiegeld
Gerard Kremer
Gerard Kremer van Toerisme Alliantie Friesland, een platfom voor Friese mkb-bedrijven in die sector, heeft ook grote zorgen over de korte termijn. "Er is dan bijvoorbeeld geen cash beschikbaar om in april de salarissen te bepalen en daarna ook het vakantiegeld."

Geen lening

Ook op lange termijn voorziet hij naar eigen zeggen gevolgen: "Door de crisis zullen veel bedrijven uiteindelijk hun eigen vermogen hebben 'opgegeten.' Als je dan vervolgens in de toekomst een lening nodig hebt, zal de bank zeggen: 'Dat kan niet, want uw eigen vermogen is te klein.'
Soepboer en Kremer krijgen steun van Sjoerd Galema. Als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Fryslân wijst hij in het bijzonder op bedrijven die bijvoorbeeld een locatie huren. "Dat zijn bedrijven die vaak heel snel erg kwetsbaar blijken."
Luister naar Marjon Soepboer, Gerard Kremer en Sjoerd Galama