Bouwbedrijven zetten extra vervoer in om door te kunnen bouwen

Friese bouwbedrijven weten steeds beter weer de weg te vinden naar hun klanten. De nieuwbouwprojecten vorderen gestadig en ook renovatiewerkzaamheden nemen weer toe. Daarvoor moet er wel handig worden omgegaan met het vervoer van werklieden en materieel naar de bouwlocaties. Door de richtlijnen van het RIVM moet zowel op het werk als tijdens de reis ernaartoe de anderhalve meter afstand in acht worden genomen.
Bouwbedrijven DRAISMA
Friso Bouwgroep uit Sneek heeft zo'n vijfhonderd medewerkers en meer dan de helft daarvan moet naar een bouwlocatie toe. Ze mogen niet samen in een busje. "En dat is dus een probleem", zegt Johan Keuning van Friso Bouwgroep. "Maken we gewoonlijk veel gebruik van carpooling, met meerdere mensen in een busje, dat is nu niet mogelijk. Dus hebben we ons wagenpark noodgedwongen uitgebreid met zo'n twintig extra busjes, zodat iedereen nu achter elkaar aan naar de werklocatie kunnen rijden."
© Omrop Fryslân
Maatregelen op de bouwlocatie:
Bij bouwbedrijf Dijkstra Draisma in Dokkum en Bolsward is ervoor gekozen om in de busjes een plastic schot tussen de chauffeur en zijn bijrijders te plaatsen, zodat er toch meerdere mensen tegelijk in kunnen rijden. "Daardoor is fysiek contact uitgesloten, zodat onze werknemers veilig naar hun werk kunnen rijden", vertelt Wibo Douma van Dijkstra Draisma. "Bovendien kunnen onze mensen in de bouw nu ook gebruik maken van de elektrische auto's die gewoonlijk voor het kantoorpersoneel zijn."
© Omrop Fryslân
Veel andere bouwbedrijven vragen hun werknemers om met hun eigen auto naar het werk te komen. Zo hoeven alleen de bouwvakkers die geen auto hebben met een busje mee.
Bouwbedrijven in Fryslân zijn blij dat ze nog kunnen doorgaan met het werk. Sommige kleinere klussen, zoals een dakkapel of een kleine uitbouw plaatsen, nemen ze niet meer aan. De bouwvakkers moeten dan te dicht op elkaar werken.
Wibo Douma van bouwbedrijf Dijkstra Draisma