Microbioloog: "Het coronavirus is er nog gewoon, nog veel onduidelijk"

"Het is heel fijn dat het aantal mensen op de intensive care daalt, maar het virus is er nog gewoon. Het virus circuleert nog en we moeten dus gewoon onze maatregelen volhouden, zodat we geen stijgende opnamecijfers meer krijgen." Dat zegt microbioloog Anne-Marie van Elsacker van het Leeuwarder centrum Izore. Zij benadrukt dat het coronavirus erg gevaarlijk blijft, ook al liggen er minder mensen op de intensive care.
Lees alles over het coronavirus in ons liveblog.
Arts en microbiolooch Anne-Marie van Elsacker © Izore
Dat het aantal ziekenhuisopnames en doden langzamerhand daalt, wil nog niet zeggen dat wij er al van af zijn. Ook over immuniteit is nog heel veel onduidelijk, zegt Van Elsacker.

Veel onduidelijk

"We weten nog niet zo heel veel. Er is tijd nodig om te begrijpen wat het precies inhoudt als iemand heel erg ziek wordt. Wat nu bijvoorbeeld als we het virus nog een keer zouden krijgen. Misschien word je dan wel niet heel ziek, maar je kunt dan nog altijd andere mensen aansteken. Er is nog een hele hoop onduidelijk. Met elkaar hebben we nog onvoldoende lang te maken met dit virus om er een goed beeld van te hebben."
Anne-Marie van Elsacker
Vrijdag werd ook bekend dat het aantal mensen dat aan het coronavirus overlijdt, waarschijnlijk veel hoger ligt dat de cijfers van het RIVM. Volgens Anne-Marie van Elsacker is dat niet zo vreemd. "Bij getallen van bijvoorbeeld verpleeghuizen zit niet altijd extra diagnostiek. Er zitten ongetwijfeld mensen bij die zonder diagnose toch overleden zijn aan het coronavirus."
Wel verwacht de microbioloog dat het coronavirus nog lang in ons land blijft circuleren. En ook als mensen voldoende afweer opbouwen, zullen ze nog steeds ziek kunnen worden. "We weten ook van de standaard verkoudheidsvirussen dat kwetsbare mensen gewoon heel erg ziek kunnen worden. Dat zal ook altijd zo blijven."