Fryslân fan boppen: laat uw boodschap zien

Vanaf woensdag vliegt er twee weken lang op werkdagen een drone of een helikopter boven de provincie om Friezen een hart onder de riem te steken. Het project Fryslân fan boppen is bedacht door de Friese burgemeesters en LF2028. Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant zenden de beelden uit.
Fryslân fan boppen: lit jo boadskip sjen
Het plan voor de tocht is ontstaan bij de Friese burgemeesters. Zij wilden kijken of ze op een of andere manier de Friezen een hart onder de riem konden steken. De organisatie van LF2028 kwam met het idee voor de tocht met de helikopter en de drone. Het is niet nieuw. In België wordt ook gevlogen. Daar filmt een drone mensen die een mooie boodschap willen brengen in de coronacrisis.

Speciale routes door de provincie

Alle gemeentes in Fryslân worden aangedaan. De start is komende woensdag, er wordt een voor Fryslân historisch belangrijke route gevlogen zegt projectleider Lieuwe Krol van LF2028. "We vliegen op de eerste dag de route die de Canadezen 75 jaar geleden hebben afgelegd voor de bevrijding van Fryslân. Daarnaast vliegen we onder andere over De Slachte, de Alde Feanen en de Elfstedenroute."
Net als in België vragen ze ook hier Friezen om met een boodschap te komen, zegt artistiek leider Marten Winters. "We roepen mensen op langs de route dat te doen, maar niet de regels te breken. Dus niet met z'n allen ergens bij elkaar staan, maar gewoon in eigen tuin."
Dedzjum fanút de loft © Omrop Fryslân
Op een aantal plaatsen komen een soort van interventies, zegt Winters. "Daar laten we kunstenaars of bijvoorbeeld ondernemers wat oen. Die kunnen dan hun boodschap kwijt of wat laten zien. Maar laat helder zijn: het wordt absoluut geen kunstroute. Het is een route die gaat over Fryslân en de mensen. Om elkaar, ook al zijn we niet bij elkaar, een hart onder de riem te steken."

Slow tv

Het moet volgens Winters mooie slow tv worden. "Daar laten we kunstenaars of bijvoorbeeld ondernemers wat doen. Die kunnen dan hun boodschap kwijt of wat laten zien. Maar laat helder zijn: het wordt absoluut geen kunstroute. Het is een route die gaat over Fryslân en de mensen. Om elkaar, ook al zijn we niet bij elkaar, een hart onder de riem te steken.
Voor het project worden Friese cultuurmakers en ZZP'ers ingezet die nu thuis zitten. Zo krijgen die de kans toch nog wat te verdienen.
Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant slaan voor dit project de handen ineen. De beelden worden door beide media tegelijk uitgezonden. De routeschema's worden binnenkort gepubliceerd.