Leerlingen en docenten maken mondkapjes en desinfectiemiddel voor buurtzorg
Naden naaien en alcohol uit wijn destilleren. Leerlingen en docenten van CSG Ulbe van Houten in Sint-Anne maken zelf mondkapjes en desinfectiemiddel. Zo proberen ze een steentje bij te dragen aan het grote tekort in de buurtzorg.
Learlingen en dosinten meitsje mûlkapkes en desinfeksjeguod foar buertsoarch
De naaimachine ratelt aan één stuk door. Een groepje van 6 meisjes zit verspreid te werken in het lokaal waar normaal het vak Mode en Design wordt gegeven. Mondkapjes hadden de leerlingen nog niet eerder gemaakt. Maar de drie leerlingen Femke, Jelina en Kayleigh die nu op school achter de naaimachine mogen zitten, zijn blij met dit werkje.
"Ik vind het echt heel leuk, want thuiszitten vind ik saai", zegt Femke. Ook Jelina zou liever naar school toe gaan, maar ziet het belang van het werk dat ze nu doet: "Ik vind het wel bijzonder dat je iets maakt voor andere mensen. Dat wij dan een soort van aanvulling kunnen geven zodat er niet te weinig is." Kayleigh denkt daar net zo over: "Je doet het voor het goede doel. Zo kun je het wel een beetje tegenhouden."

Productielijn
Op een dag maken ze zo'n vijftig tot tachtig mondkapjes die bestemd zijn voor de buurtzorg. Bij de buurtzorg in Stiens hebben ze intussen genoeg, daarom gaat de partij die ze nu maken naar daklozen in Leeuwarden. Om alles zo vlot mogelijk te doen, hebben ze een soort productielijn opgezet.
"Eerst wordt de stof gesneden en daarna worden de plooien getekend waar de stof gevouwen moet worden. Vervolgens is er iemand die naait ze erin, dan gaat het naar de volgende tafel en daar wordt de bovenkant in elkaar gezet en vervolgens wordt het gelocked, zodat het netjes is afgewerkt. Op de bandentafel worden de bandjes eraan gezet en tot slot de onderkant omgezoomd", vertelt Dieuwke van Elst, docent aan de school.
Ze vindt het fijn dat een klein groepje aan de kapjes kunnen werken om zo wat goed te doen voor de gemeenschap. De mondkapjes zijn er in verschillende stofjes en kleuren. Roze, maar ook donkergroen. "We kunnen ons voorstellen dat mannen niet met een roze mondkapje willen rondlopen", zegt Dieuwke. De kapjes kunnen uitgewassen worden en door er keukenpapier of stofzuigerfilters in te doen kunnen ze vaker en veilig worden gebruikt.

Brouwsel
Even verderop is scheikundedocent Klaas Palma met een alcoholisch brouwsel bezig. Maar dit is niet om op te drinken. "Nee, maar het is wel de basis om desinfectiemiddel te maken."
Het is vooral handgel wat hij maakt door alcohol uit de oude wijn te destilleren. Palma heeft hele destillatie-installatie gebouwd in het schoollokaal, waar wijn bubbelt en de alcohol in verschillende buisjes afgevoerd wordt. Aan het eind komt er bij de alcohol nog wat spul in.
"Ik heb er wat een verzorgend stofje in zodat het ook fijn voelt, want het maakt het vaak wat schraal. En het heeft ook nog een mooi kleurtje ook", zegt Palma. Roze, geel en groen, dat zijn de verschillende kleuren. Op het potje staat de naam van de school en 'Corona Campus'. Zo is in elk geval duidelijk dat het middeltje van de school komt. Palma moet er tegen produceren en doet graag een oproepje, want hij kan nog wel wat oude wijn gebruiken.
